Christina Nordensten är årets VA-prisvinnare

Christina Nordensten tilldelas 2024 års VA-pris för sitt betydande arbete. Foto: VA-fakta

Christina Nordensten, som tidigare tjänstgjorde som beredskapshandläggare på Livsmedelsverket och ledde den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA från dess grundande 2004 till hennes pensionering 2023, tilldelas 2024 års upplaga av VA-priset.

Christina Nordensten har över 30 års erfarenhet som beredskapshandläggare på Livsmedelsverket och tidigare chef för VAKA från dess start 2004 till juni 2023. Hon har ansvarat för fyra regeringsuppdrag och deltagit i tre ytterligare, samt varit ansvarig för ett imponerande antal handböcker och rapporter.

– Vårt samhälles motståndskraft mot störningar på infrastruktur har fått en ökad aktualitet de senaste åren på grund av till exempel översvämningar och jordskred, något som vi får räkna med blir ännu vanligare i framtiden på grund av klimatförändringar. Genom VAKA har Sveriges kommuners förmåga att hantera stora avbrott i dricksvattenförsörjningen förbättrats, och därför vill vi lyfta fram Christina Nordenstens idoga arbete, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna

Hedersomnämnande gavs till Hampe Mobärg, som gick i pension vid årsskiftet. Han initierade bildandet av VA-Fakta 2014 och har genom sitt engagemang främjat förbättrad planering och ökade investeringar inom vatten- och avloppshantering. Hans arbete har också främjat samarbete mellan olika VA-aktörer, vilket återspeglas av VA-Faktas sammansättning av flera branschorganisationer.

– Hampe har gjort värdefulla bidrag i utvecklandet av VA-Fakta till ett nätverk som baserat på fakta och sakkunskap verkar för att förbättra VA-infrastrukturen i Sverige, säger Jonny Hellman, vd för VVS-Fabrikanterna.

– Det är många personer och organisationer som jobbar hårt för att vi ska ha dricksvatten i kranarna och att avloppshanteringen ska fungera. De flesta av dem får sällan uppmärksamhet utanför sin arbetsplats, säger Joacim Nordh, vd för Svenska Rörgrossistföreningen. Genom VA-priset vill vi lyfta fram några av de här eldsjälarna lite extra.

b
Hampe Mobärg. Foto: VA-fakta