RMD och Transitio ingår samverkansavtal inom ramen för Trafikverkets innovationsinitiativ

SJ X2000 mellan Hallsberg och Pålsboda. Foto: Wikimedia Commons

Railway Metrics and Dynamics AB har skrivit under ett samarbetsavtal med AB Transitio inom Trafikverkets innovationsinitiativ "Mätning av Anläggning från Järnvägsfordon".

Enligt avtalet med Trafikverket är det teknikbolagets uppgift att rekrytera och utrusta fordonsägare, trafikorganisatörer och/eller järnvägsföretag med sensorer, kända som Performance Monitoring Units (PMU). Tidigare har bolaget ingått avtal med Tåg i Bergslagen, Green Cargo, Norrtåg och Real Rail. Nu har de också tecknat ett samarbetsavtal med AB Transitio.

AB Transitio ansvarar för att skaffa, finansiera och förvalta spårfordon. Railway Metrics and Dynamics kommer att installera sensorer, PMU, på ett antal av dessa fordon för att förbättra förståelsen av samverkan mellan fordon och infrastruktur. Informationen från sensorerna överförs till Trafikverkets datautbytesplattform (DUP).

– Våra sensorer mäter samverkan mellan järnvägsfordon och infrastruktur. Alltså genereras även information om fordonens tillstånd, vilket AB Transitio kan använda för att optimera sitt fordonsunderhåll, säger Jan Lindqvist, VD för Railway Metrics and Dynamics.

– AB Transitio arbetar för att bidra till hållbar branschutveckling. Tillsammans med Trafikverket och Railway Metrics and Dynamics kan vi gemensamt skapa förutsättningar för att förbättra järnvägen. Det krävs att hela kedjan hjälps åt så att vi och hela branschen får bättre punktlighet och tillförlitligare, säger Magnus von Bahr, VD för AB Transitio.