SAS skjuter på delårsrapport

Foto: SAS

Det blir ingen delårsrapport från SAS i dag. Det pressade flygbolaget skjuter fram rapporten och hänvisar till att det pågår förhandlingar om nya kreditavtal.

Den emotsedda rapporten beräknas vara klar för publicering den 12 november.

Förutom förhandlingarna är SAS i färd med att färdigställa en plan för avyttringar och för att dra ned kostnader. På frågan om varför beskedet om att kvartalsrapporten senareläggs kom bara några minuter innan den skulle ha presenterats, svarar Malin Selander, pressansvarig på SAS Sverige:-Vi vet att det finns höga förväntningar på att vi ska presentera en plan för framtiden, och vi ville göra det tillsammans med resultatet från tredje kvartalet. Nu var det några faktorer som inte riktigt var på plats och därför väljer vi att vänta med rapporten och presentera den tillsammans med planen senast på måndag, säger hon.

Enligt Malin Selander förväntar sig SAS att alla bitar ska vara på plats de närmaste dagarna.SAS-aktien föll initialt med ett par procent när börsen öppnade, men efter en kvarts handel hade utvecklingen vänt och aktien steg.

Att bolaget gjorde en vinst på 568 miljoner kronor är redan känt. Den uppgiften tvingades SAS gå ut med när aktien handelsstoppades på Stockholmsbörsen i förra veckan.

SAS har också aviserat att ytterligare tre miljarder ska sparas, och tillgångar för tre miljarder säljas. Men det har funnits många frågetecken, enligt analytiker.

Norges näringsminister har slagit fast att det inte blir några mer pengar till SAS innan företaget kan visa att det kan tjäna pengar. Enligt källor till Reuters resonerar den danska regeringen likadant. Om SAS kan hitta en hållbar affärsmodell och konkurrera med lågprisbolagen, då kan det bli tal om ägartillskott, uppger en regeringskälla.

Den svenska regeringen har passat i frågan.

Enligt uppgifter till Dagens Industri har alla svenska storbanker utom Handelsbanken gått med på att förlänga SAS krediter, efter påtryckningar från finansdepartementet.

Nordea, där svenska staten är storägare, ska ta över Handelsbankens krediter. Men det har irriterat övriga banker att Handelsbanken slipper undan, uppger källor för DI.

DNB, där norska staten är ägare, och Royal Bank of Scotland ska också vara med på uppgörelsen.Att SAS lyckas förlänga de krediter på 4,7 miljarder kronor som löper ut i juni 2013 är nödvändigt för bolagets överlevnad.

SAS totala passagerartrafik steg i 5,4 procent i oktober jämfört med samma månad året före. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, sjönk med 0,9 procentenheter till 74,1 procent.Den ökade flygtrafiken i oktober svarade inte upp mot SAS ökade kapacitet, konstaterar SAS i sin trafikrapport för oktober. Tillväxten påverkades även av "operativa utmaningar" och väderförhållanden.

(TT)