Nya Tappströmsbron skjuts på plats

Inom kort kommer hela bron att skjutas på plats. Foto: Trafikverket

Nu skjuter Trafikverket ståldelen till den nya Tappströmsbron på plats. Efter det asfalterar man, målar väglinjer och sätter upp räcken och barriärer innan bron är redo att öppnas för trafik. Under de senaste veckorna har femton ståldelar till den nya bron levererats i omgångar till Tappström. Där har entreprenören sedan svetsat ihop dem och inom kort kommer hela bron att skjutas på plats. Arbetet kommer att ta ungefär en vecka.

– Det här är verkligen en stor milstolpe i projektet. Det finns inte så många öppningsbara broar i Sverige så bara det är speciellt i sig. Vid Tappström har vi dessutom en utmanande mark med tanke på all lera som finns där. Det har orsakat stora bekymmer och har ställt stora krav på hela grundläggningen av bron. Utöver det har vi precis som många andra också drabbats av försenade leveranser på grund av pandemin och kriget, så det är verkligen roligt att vi nu kan skjuta bron på plats, säger Tomas Flyckt, projektledare för breddningen av Ekerövägen på Trafikverket.

När den nya bron har öppnat för trafik börjar man riva den gamla bron. Det är ett tidskrävande arbete där man arbetar uppifrån brobanan med larvgrävare med hydrualhammare. Materialet kommer sedan att samlas upp med pråmar nere i kanalen och kanalen kommer därför vara stängd för trafik.