Järnvägsbro genom Robertsfors prisad

Brons arkitektur hjälper till att framhäva Robertsfors känsliga natur. Bild: Trafikverket

i Folkets Hus i Robertsfors har vinnaren av arkitekttävlingen om norrbotniabanans järnvägsbro genom Robertsfors offentliggjordes. Förslaget, som fått namnet ”Genius Loci”, är ett av fem förslag i arkitekttävlingen som Trafikverket arrangerat tillsammans med Sveriges Arkitekter. Juryn uppskattade bland annat det anspråkslösa uttrycket som lyfter fram landskapet.

– Det är en pastoral idyll ni har i landskapet. Vi vill därför skapa en bro som respekterar omgivningarna. Vi gläder oss enormt mycket för det här uppdraget och för att få vara här idag och ser fram emot ett nära samarbete, säger Peter Becht, landskapsarkitekt i det vinnande teamet,  Dissing+Weitling, Becht och COWI.

Det vinnande förslaget bygger på idén om att det är landskapet – och inte bron i sig – som ska framträda. Brons spannindelning ger både rekreationsmöjligheter under bron, men även möjlighet att blicka ut mot Robertsfors bruk. Dessutom hade ”Genius Loci” lägst klimatavtryck.

– Bedömningsprocessen bestod av ett mycket givande och lärorikt juryarbete som tydliggjorde att Genius Loci var det förslag som bäst svarade mot kriterierna. Förslaget är baserat på eleganta och repetitiva lösningar där detaljerna blir avgörande för helhetsupplevelsen. Brons stilrena arkitektur hjälper också till att framhäva Robertsfors känsliga natur- och kulturlandskap, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket.

Nu kommer det vinnande teamet att jobba med detaljprojekteringen och ta fram bygghandlingar för sitt förslag.