Tre nya orter får supersnabbladdare

Linköping, Valbo och Ödeshög öppnar stationer för supersnabbladdning. Foto: Skellefteå Kraft

Det publika nätverk för laddning av elbilar som Skellefteå Kraft bygger tillsammans med OKQ8 växer. Den senaste veckan har stationer i Linköping och Ödeshög öppnat för supersnabbladdning och tidigare i maj öppnades sex laddpunkter på OKQ8 i Valbo utanför Gävle.

Det handlar om det som ska bli Sveriges största publika nätverk av supersnabbladdare. Totalt rör det sig om 800 laddpunkter som fördelas på 300 OKQ8-stationer i hela landet. Skellefteå Kraft investerar, driftsätter och underhåller laddplatserna.

Varje ny supersnabbladdare i det här nätverket gör det enklare att ta beslutet att skaffa en elbil. Det är ett stort och viktigt steg i arbetet med att få alla i vårt samhälle att ställa om till ett hållbart resande, säger Sanna Lundström, tf chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Intresset för rena elbilar ökar kraftigt. Första kvartalet 2022 ökade elbilsbeståndet i Sverige med 17 procent och trenden att elbilar utgör en högre andel av nyregistreringar än laddhybrider fortsätter, enligt elbilsstatistik.se.

En undersökning som Skellefteå Kraft genomfört tillsammans med Kantar Sifo visar samtidigt att tillgången till publika laddstationer för laddning av elbilar är en av de överlägset viktigaste faktorerna för att svenskarna ska skaffa elbil. Till och med viktigare än att kunna ladda bilen hemma.

–  Vi är stolta över att, tillsammans med Skellefteå Kraft, fortsätta utrullningen av vårt rikstäckande nätverk för supersnabbladdning i Sverige. Vi är övertygade om att enklare och snabbare laddning ökar mångas vilja att byta till elbil, en viktig del i omställningen till klimatneutral mobilitet, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.