Digital låshantering säkrar kritisk infrastruktur

Låslösning hanterar behörigheterna till kritisk infrastruktur i realtid. Foto: iLOQ

Cellnex är ett snabbt växande europeiskt bolag som i sin svenska verksamhet nyligen tog över alla mobila anläggningar och master från Hi3G Access. Totalt har man cirka 3 000 olika anläggningar i Sverige och då det handlar om samhällskritisk infrastruktur är säkerheten mycket viktig.

En av våra största utmaningar när vi tog över så många anläggningar på en gång har varit att hantera alla lås och nycklar som är i omlopp. Det är många parter som har och behöver tillgång till anläggningarna löpande och att hantera nycklar är en stor och svår process som vi ville se över. Genom iLOQ har vi nu hittat en lösning där vi kan hantera behörigheterna i realtid. Det är inte bara enklare och säkrare, utan också en stor kostnadsbesparing över tid, säger Staffan Lindbäck, vd på Cellnex i Sverige.

Med iLOQs lösning skapas ett digitalt ekosystemen kring låsen. I stället för nyckel används mobiltelefonen för att låsa upp och all behörighetshantering sker enkelt genom ett centralt system. Det innebär att man inte bara har full kontroll över vem som kan låsa upp ett specifikt lås, utan även en komplett historik bakåt kring vem som faktiskt använt låset.

Att helt slippa batterier i låsen, och använda mobiltelefonen som strömkälla och nyckel är helt unikt. Fördelarna är uppenbara när det gäller att omgående kunna ge access genom att skicka ut mobilnyckel till personen som ska ha access. Restid och kostnader för att hämta/lämna nycklar försvinner, och det faktum att man inte behöver oroa sig för borttappade eller stulna nycklar längre, säger Stefan Gyökeres, Key Account Manager på iLOQ.

Cellnex har anlitat iLOQ tidigare på andra platser i Europa och under hösten har turen kommit till Sverige. I en första fas har det bytts till digitala låslösningar på 600 anläggningar av totalt 2 500. Resten av platserna kommer att uppdateras löpande under 2022.

Man kan få veta mer om Cellnex Sveriges digitala förvandling på ett onlineevent tisdagen den 15 februari mellan 10:00 – 11.00.