Saneringsarbetet på BT Kemi-området i Teckomatorp närmar sig slutet

BT Kemiområdet varit Skånes högst prioriterade saneringsprojekt. Svalövs kommun

Halva det södra BT Kemi-området är färdigsanerat - och med hjälp av en ny driftstrategi ska den termiska anläggningen få en sista knuff mot sin måltemperatur. Samtidigt inleds slutprovtagning i de delar av det termiska behandlingsområdet som har nått 300 grader.

Saneringsarbetet på det södra före detta BT Kemi-området i Teckomatorp närmar sig sitt slut. Schaktarbetena färdigställdes under våren och nu är även delar av det termiska området redo för slutprovtagning.

– Vi ser att stora delar av det termiska området har nått temperaturer både på och över 300 grader och vi har extraherat föroreningar sedan i somras. Det är i dessa delar av anläggningen som vi kommer att inleda slutprovtagning för att därefter kunna koncentrera energin i anläggningen till att värma de lite kallare områdena, säger Henrik Ekman, vd på Geoserve.

Att inte hela det termiska området är 300 grader varmt beror på vatten som tränger in i anläggningen underifrån. Vattnet kyler ner den uppvärmda jordmassan och kräver därefter energi för att förångas. För att hindra vattnet från att nå behandlingsområdet har flera pumpbrunnar installerats och temperaturen är nu åter på väg upp. En ny driftstrategi ska ge den termiska anläggningen en sista knuff mot sin måltemperatur.

Uppvärmning av jordmassa och förångning av föroreningar är bara en del av den termiska in situ-metoden, den andra är extraherandet av föroreningarna ur marken. Extraktionen görs med hjälp av vakuumsatta rör som drar föroreningarna ur marken och vidare in i reningsanläggningen ovan mark. Detta vakuum har dock bidragit till att vatten kan trycka upp underifrån.

– För att låta de sista delarna av den termiska anläggningen nå måltemperatur så kommer vi att ändra driftstrategi. Genom ett minskat vakuum drar vi in mindre mängd vatten och låter energin värma jorden istället för att koka vatten. När temperaturen stiger och föroreningarna förångas ökas vakuumet igen för att ta hand om föroreningarna. Därefter minskas vakuumet på nytt och temperaturen kan öka ytterligare. Vi kallar det för ”pulserande drift, säger Henrik Ekman.

Genom pulserande drift ska hela det termiska området nå 300 grader som medeltemperatur inom 30 dagar.

Saneringsarbetet, som inkluderar bygget av nämnda anläggningar samt en viss del schakt, inleddes 2020 och ska vara slutfört under december 2021. Behandlingstiden för termisk in situ var beräknad till sju månader - men kompletteras nu med en månads pulserande drift. Takpris för saneringen av det södra före detta BT Kemi-området är 150 miljoner kronor.