Klart för trafik på nya E22

Nya sträckningen av E22 mellan Sätaröd och Vä är nu öppen för trafik, Foto: Trafikverket

Nu öppnar Trafikverket den nya motorvägen mellan Sätaröd och Vä i Skåne. Motorvägen är byggd för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten samt att förbättra boendemiljön för dem som bodde intill gamla E22. Nu har den nya sträckan för E22 mellan Sätaröd och Vä öppnats för trafik. Det är en vägsträcka på 15 kilometer som sträcker sig från trafikplats Nöbbelöv vid Vä till trafikplats Knopparp vid Linderöd.  Projektet har stundvis varit utmanande, inte minst då det krävts att 26 broar byggts på sträckan.

– När vi nu öppnar E22 Sätaröd – Vä för trafik innebär det att vi har uppnått en mötesseparerad väg med god framkomlighet och säkerhet mellan de båda tidigare skånska residensstäderna Malmö och Kristianstad. E22 är en viktig pulsåder från den skånska sydkusten som via Blekinge- och Smålandskusten ansluter till Östergötlands tillväxtområden. Öppnandet av denna vägetapp är ytterligare en viktig byggsten till ett tillgängligt Sverige, säger Lennart Andersson, direktör region syd.

Arbetet med nya E22 gick i mål sex månader före plan. En av orsakerna var de milda skånska vintrarna men också en effektiv entreprenadorganisation.

– Det är alltid glädjande att kunna meddela att ett projekt blir klart före utsatt tid, men den stora behållningen är den skillnad som den nya vägen kommer att göra för pendlare och boende i området, säger Lennart Andersson.

Öppnandet är till stor glädje för hela regionen vilket ges uttryck för både lokalt och regionalt.

– Det känns väldigt bra att den sista länken i vägsträckningen mellan Kristianstad och Malmö nu står klar. Trygga och smidiga transporter är viktiga både för näringslivet och för invånarna i Skåne, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad