Världsvattendagen 2020

Den globala världsvattendagen vill uppmärksamma vattnets värde. Arkivbild

Den globala världsvattendagen är dagen då vatten i alla dess former lyfts fram. I Halmstad och Laholm är dricksvattensituationen just nu är i ett normalläge. Men att höja vattnets värde pågår hela tiden – en del av Laholmsbukten VA:s arbete att bli mer vattensmarta är införandet av vattenambassadörer.

– Vi ansvarar ju för den allmänna vatten- och avloppsförsörjningen i våra kommuner. Något vi gör utifrån ett hållbart vattentjänst-perspektiv och det är självklart för oss att gå i bräschen och vara förbilder. Att vi nu har vattenambassadörer är ett led i detta, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på LBVA.

Hösten, men framförallt senaste månadernas idoga regnande har fyllt på de kommunala grundvattenmagasinen. Det i kombination med en förbrukning som är normal eller till och med låg då den är på samma nivå som 2018 trots att bägge kommunerna har vuxit, gör att dricksvattensituationen just nu är i ett normalläge. Men att höja vattnets värde är ett ständigt pågående arbete då det handlar om en beteendeförändring. Att få människor i vardagen ta vattensmarta beslut.

– Vi måste alla tänka hållbart kring vår dricksvattenanvändning. Så vi skapar oss ett bättre långsiktigt utgångsläge för våra barns och barnbarns skull, säger Emma Johansson vattenambassadörer på LBVA.