Nacka kommun gräver ned kraftledning

Nacka kommun har tecknat avtal med Svenska Kraftnät, Vattenfall och Ellevio om att gräva ner en kraftledning och samtidigt öka kapaciteten i elnätet. Ledningen går genom Duvnäs utskog, norr och väster om Orminge och vidare mot Myrsjön.

De sex kilometer luftledningar som ska avvecklas har kapacitet för 70 kilovolt, medan de nya markledningarna som ersätter dem klarar 130 kilovolt.

– Genom att ersätta luftledningarna med nedgrävda kablar uppstår både miljö- och hälsovinster. Samtidigt frigörs mark för rekreation och bostadsbyggande, säger Jan Eriksson, projektchef i Nacka kommun.

Den nya kabelsträckningen ska till största delen gå utefter befintliga vägar; från Telegrafberget, genom Orminge och bort mot Myrsjön. En cirka två kilometer sjökabel ska också förläggas mellan Telegrafberget och Lidingö.

Kommunfullmäktige beslutade i april 2010 att medfinansiera förnyelsen av kraftledningsnätet i Nacka. Den 16 oktober 2017 beslutade kommunfullmäktige att ingå det planerade ram- och genomförandeavtalet, vilket innebär att kommunen medfinansierar utbyggnaden med 126 miljoner kronor.

Utbyggnaden beräknas starta våren 2018 och vara klar årsskiftet 2019–2020.