Datacenterbranschen i Europa i kraftig tillväxt

Datacenterboom i Europa skapar möjligheter för Norden. Bild: Binero

I början av december gick konferensen Datacloud Nordic 2019 av stapeln i Köpenhamn, och även där var vikten av gröna datacenter var ett hett debattämne. Under ett panelsamtal mellan ett antal molnleverantörer och aktörer i datacenterbranschen betonades vikten av klimatsmarta anläggningar och tjänster, viket förstås enbart är positivt. Men det är också tydligt att branschen står inför en hel del utmaningar i sin strävan efter att vara så klimatsmarta som möjligt.

På den nordiska marknaden är Sverige – tack vare vår väl utbyggda vattenkraft – väl rustade för en miljövänlig drift av datacenter i regionen. På så vis kan landet fokusera på ytterligare steg i miljöarbetet, som att återvinna överskottsenergi, hitta energieffektivare kyllösningar och liknande. Det gör oss som också till en mycket attraktiv marknad för datacenterplaceringar och investeringar.

Även finansinstitut förutspår kraftigt ökade investeringar i europeiska datacenter under de kommande 24 månaderna. Enligt en ny undersökning från den globala advokatbyrån DLA Piper förutspår hela 92 procent av de tillfrågade investerarna att det totala värdet på investeringar i Europas datacenterinfrastruktur kommer att öka med i snitt 29 procent de kommande två åren. Redan under det första halvåret 2019 har man sett en märkbar ökning av investeringarna med 1 miljard euro, vilket kan jämföras med en ökning med totalt 1,5 miljarder euro för hela 2018.