Bron som ska lösa Göteborgs trafikproppar

Brobygge pågår vid Marieholm. Foto: Trafikverket
Brobygge pågår vid Marieholm. Foto: Trafikverket

Partihallsförbindelsen, en planskild motorvägsbro i centrala Göteborg, är det enskilt största pågående infrastrukturbygget i Göteborg. Bron börjar vid E20 vid Ånäsmotet och sträcker i en vid båge fram till en ny trafikplats i Marieholm där bron ansluter till E45.

När bilar börjar rulla på bron - enligt tidplanen ska första trafikpåsläppet ske i november 2011 - kommer den tungt trafikerade E6 mellan Olskroksmotet och Gullbergsmotet att avlastas. I ett senare skede kommer en tunnel under Göta älv att byggas, Marieholmstunneln, som tillsammans med Partihallsförbindelsen kommer att koppla samman E20 med väg 45 och E6.

Löser upp flaskhalsar

Tanken är att Partihallsförbindelsen ska lösa upp flera trafikmässiga flaskhalsar i centrala Göteborg. Den ska dels avlasta det lokala vägnätet som används som ”smitvägar” till huvudlederna, dels slussa över en del av trafiken in till Göteborg från E20 till väg 45, vilket också kommer att avlasta Gullbergsmotet och påfarterna till Tingstadstunneln.

För många blir den mest kännbara effekten av Partihallsförbindelsen att bilköerna kommer att kortas vid Tingstadstunneln och bron har därför kallats ”kökortaren”. Tingstadstunneln var egentligen överdimensionerad när den byggdes på 60-talet, men nu räcker kapaciteten inte till. Bron kommer också att leda till att de närboende kommer att få bättre luftkvalitet och mindre buller.

Samverkansbro

Det är många trafikslag som möts där den 1,1 kilometer långa bron byggs. Under den går järnväg och spårväg och vägar.

I september i år kopplades brons två delar, en samverkansbro och en betongbro, samman. En händelse som firades med smörgåstårta. Anledningen till att inte hela bron byggs som en samverkansbro (en kombinerad stål- och betongbro) är att det är många kurvor på ett långt avsnitt av brons sträckning. Enligt Johan Andrén, ansvarig byggledare för Partihallsförbindelsen på Trafikverket, är det mer komplicerat att bygga med stål där.

– Fördelen med en samverkansbro är att det är kortare byggtid på den, förklarar Johan Andrén.

Utmaningarna

Just att hålla byggtiderna är en av de större utmaningarna i projektet. Det är framför allt järnvägen som kan ställa till det eftersom bron byggs över den. Det går inte att hursomhelst stänga av tågtrafiken.

– Vi fick boka tid 18 månader i förväg för att lyfta bron över järnvägen och lansera stålsektionerna, säger Johan Andrén.

Då stängdes järnvägstrafiken av under en helg. Vid fyra tillfällen har det skett för att kunna genomföra kritiska arbetsmoment med bron. Även spårvagnstrafiken har stängts av broarbeten, men det har kunnat ske med kortare varsel.

Man har också vid flera tillfällen fått lägga om vägar tillfälligt. Väg 45 har flyttats två gånger i sidled och vid E20 utför man fyra större trafikomläggningar varav en återstår för broarbetenas skull.

Höga arbetsmiljökrav

Mellan brons två parallella brobanor och utmed brons långsidor har skyddsinbrädning och skyddsdukar monterats så att ingenting kan falla ned på järnvägen och dess strömförande kontaktledning.

– Vi har stort fokus på arbetsmiljö och riskhantering. En av de största utmaningarna är just att säkerställa arbetsmiljö-, risk- och säkerhetshanteringen.säger Johan Andrén.

Även Skanska, huvudentreprenören, ställer mycket höga arbetsmiljö- och säkerhetskrav. Det räcker inte med att ha på sig skyddshjälm och skyddsväst för att som tillfällig besökare gå upp på bron. Man måste även ha sig skyddsglasögon, skyddsskor och skyddshandskar.

Inget blickfång

Partihallsförbindelsen är budgeterad till 1,8 miljarder kronor. Skanskas del av kakan är drygt 1,2 miljarder kronor.

Ett stort antal fältkonsulter är också engagerade i brobygget. De mäter bland annat rörelser och vibrationer i omgivande anläggningar och fastigheter, besiktigar fastigheter och utför markmiljöundersökningar och vattenprovtagningar. Marken under bron gränsar till Göteborgs partihallar och industrimark som lösts in av Trafikverket. De områdena kommer senare att omvandlas till parkmark.

Partihallsförbindelsen kommer att målas i en brunröd färg. Det sägs vara en anpassning till tegelbyggnader som finns i omgivningen, men det är också en färg som är tillräckligt neutral för att bron inte ska ta för stor visuell plats i landskapet. Bron ska varken sticka ut eller upp: bron är inte högre än den måste vara för att hålla den föreskrivna säkerhetsmarginalen till järnvägen. I brons barriärer kommer infällda LED-lamporna att lysa upp brons vägbanan och de är riktade inåt.



Fakta

Partihallsförbindelsen byggs som en  bro och sträcker sig från E20 vid Ånäsmotet till en ny trafikplats i anslutning till E45 på Marieholm. Vid Ånäsmotet byggs en ny cirkulation under E20. De befintliga lokalgatorna anpassas vid Ånäsmotet och i Marieholm. Längs E20 byggs förstärkta bullerskydd mot omkringliggande bostadsområden och även en ny gång- och cykelväg. Ny gång- och cykelpassag byggs även under E20.

Källa: Trafikverket