Vulkanaskan från Mt Merapi kartläggs från satellit

Sedan den 26 oktober spyr den indonesiska vulkanen Mount Merapi på Java, som redan skördat mer än 200 människors liv, ut aska. Vulkanaskan utgör en fara för både flygtrafiken och den allmänna säkerheten. Många flygningar till och från Indonesien har fått ställas in på grund av vulkanutbrottet på samma sätt som hände i våras när Islands vulkan Eyjafjallajokull hade sitt utbrott.

Så kallade VAACs, Volcanic Ash Advisory Centres, svarar för att samla in information om vulkanaskan och bedöma risker för luftfarten. Australiens VAAC-center i Darwin har med hjälp av satellitdata som skickas till dem via e-post nästan i realtid kunna utfärda prognoser för hur till exempel svaveldioxid sprider sig i atmosfären. Prognoserna är baserade på data från ESA: s Envisat, MetOp och NASA: s Aura-satelliter.

Till sin hjälp för att ta fram prognoser använder VAAC i Darwin en partikelspridningsmodell som tagits fram av det norska institutet för luftforskning NILU. Modellen kallas Flexpart och visar askmolnets höjd och rumsliga utbredning.