Storförlust för SAS

Foto: SAS
Foto: SAS

SAS redovisar en förlust före skatt på 1 024 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år. Motsvarande period i fjol gjorde flygbolaget en vinst på 114 miljoner kronor.

Analytiker som Reuters talat med hade i snitt väntat sig en vinst på 43,0 miljoner kronor.

Resultat belastas av flera stora engångsposter, skriver tillförordnade SAS-chefen John S Dueholm i en kommentar.
"Effekterna är huvudsakligen förutsedda, och koncernens finansiella beredskap är anpassad för att kunna hantera dessa. Genom att nu lämna dessa bakom oss kan vi ägna vår energi åt att blicka framåt och fullt ut fokusera på kärnverksamheten", skriver han.

"Tredje kvartalets resultat i kvarvarande verksamheter, före engångsposter, uppgick till 387 miljoner kronor. Jämfört med föregående år är den underliggande förbättringen under årets tre första kvartal 821 miljoner kronor, justerat för engångsposter och resultateffekter från vulkanaskan i april", fortsätter han.

Omsättningen uppgick till 10 690 miljoner kronor, jämfört med 11 076 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg analytikernas förväntningar på 11 107 miljoner kronor.

SAS genomgår för närvarande "en markant lönsamhetsförbättring i den underliggande verksamheten", enligt Dueholm.
- Den positiva utvecklingen vi såg i andra kvartalet fortsätter i det tredje, säger han på en presentation av kvartalsrapporten på internet.

Prispressen på flygmarknaden väntas fortsätta framöver, men de förbättrade volymerna och ökad efterfrågan gör att intäkterna per producerad flygresa är positiv, förklarar Mats Lönnqvist, SAS finanschef, på en presskonferens.
- Vi har nu nått en stabil situation där vi utifrån nya marknadsförutsättningar börjar växa, säger han.

Trafiken växte mer än kapaciteten under tredje kvartalet, enligt Lönnqvist.
- Det innebär att det blir bättre beläggning i flygplanen.

Han tillägger att denna trend fortsätter i oktober.
- Det här är en cocktail som jag som finanschef är utomordentligt tillfreds med. Det ger förbättrade resultat, säger han.

Nedskärningar på omkring 4 000 anställda till omkring 15 000 anställda sedan början av 2009 har gett resultat, med en nedgång för personalkostnaderna på 12 procent.

SAS räknar med att flygmarknaden växer med 4-6 procent under fjärde kvartalet och 2011. Tillväxten väntas främst synas på långa flyglinjer och i form av ökad efterfrågan på affärsresor.

(TT)