InnoTrans större än någonsin

På en temporär rangerbangård utomhus stod 121 lok, spår- och järnvägsvagnar fördelade på 3,5 kilometer järnvägspår. Foto: InnoTrans
På en temporär rangerbangård utomhus stod 121 lok, spår- och järnvägsvagnar fördelade på 3,5 kilometer järnvägspår. Foto: InnoTrans
Den festliga invigningen med rökeffekter runt Deutsche Bahns nya ICE-tåg Velaro D från Siemens. Sammanlagt 15 tåg med åtta vagnar var är planerade för leverans under nästa år. Siemens presenterade i Berlin en kortare version med en bistro i mitten av tågsättet. Foto: InnoTrans
Den festliga invigningen med rökeffekter runt Deutsche Bahns nya ICE-tåg Velaro D från Siemens. Sammanlagt 15 tåg med åtta vagnar var är planerade för leverans under nästa år. Siemens presenterade i Berlin en kortare version med en bistro i mitten av tågsättet. Foto: InnoTrans
Alstoms styrelseordförande, Philippe Mellier, sade att företaget kommer att satsa på nya marknader utanför Europa. Förutom Indien, Ryssland, Syd- och Centralamerika, och OSS-länderna, kommer Alstom att öka verksamheten även i Saudiarabien, Australien, Algeriet och Marocko. Foto: Markku Björkman
Alstoms styrelseordförande, Philippe Mellier, sade att företaget kommer att satsa på nya marknader utanför Europa. Förutom Indien, Ryssland, Syd- och Centralamerika, och OSS-länderna, kommer Alstom att öka verksamheten även i Saudiarabien, Australien, Algeriet och Marocko. Foto: Markku Björkman
Bombardiers nya höghastighetståg Zefiro 380. Foto: Markku Björkman
Bombardiers nya höghastighetståg Zefiro 380. Foto: Markku Björkman

Världens största järnvägsmässa, InnoTrans, blir allt större. Årets upplaga, som traditionsenligt ägde rum i Berlin i slutet av september, samlade cirka 106 000 fackbesökare från 110 länder, vilket är 20 procent fler än för två år sedan. På plats fanns förstås också alla drygt  2 200 utställare som demonstrerade sina senaste innovationer inom den allomfattande  tåg- och järnvägssektorn. Del 1.

InnoTrans har jättelika Messe Berlin som sin traditionsenliga mötesplats. Inomhusutställningen, fördelade på 26 hallar, upptog i år hela 81 000 kvadratmeter och tillsammans med totalt 3,5 kilometer långa järnvägspår, med plats för drygt 120 spårfordon, bildades ett monumentalt stort mässområde.

Kina tar över stafettpinnen
Den specialiserade besökaren fick se här se en mångfald av ny teknik i form av högt utvecklade signalsystem, fantasifullt designade tåginteriörer, biljettautomater, tunnelbyggmaskiner och allt mer effektiv spårslipningsutrustning.

Ifall årets InnoTrans används som en måttstock för det aktuella läget inom järnvägsindustrin, finns det all anledning att tro på kraftigt ökad tillväxt. Frågan är dock; vem eller vilka är det som kommer att profitera mest av den förväntade tillväxten?
– För närvarande verkar det som om det är Kina som håller på att ersätta Västeuropa som den största marknaden för järnvägsutrustning, konstaterade Michael Clausecker, chefen för Europeiska järnvägsindustriförbundet, UNIFEM på en presskonferens. 

Enligt Clausecker har den kinesiska regeringen satsat enorma summor för byggandet av ett omfattande spårnät för snabbtågen. Andra framträdande globala järnvägsprojekt och övrig branschrelaterad affärsverksamhet kommer under de närmaste fem åren att koncentreras i Saudiarabien, Mellanöstern och Ryssland.

Smarta lösningar
Järnvägsbranschens producenter hoppas kunna dra nytta av megastädernas tillväxt, stigande bränslepriser och av allmänhetens behov av att vilja förhindra våldsamma klimatförändringar. 

Snabbtåg i all ära, men årets Innotrans utmärktes också av ett starkt gemensamt behov av att utveckla smarta, spårbundna trafiklösningar även för städer och regioner runt omkring dessa megametropoler.   

Tendensen pekar på allt bekvämare och servicevänligare pendeltåg och spårvagnar. Mässan visade att idéerna om pendeltåg med bistrokafé, VIP – loge, blöjbytesrum och toa håller på att flyttas från formgivarens skrivbord till verkligheten.

Industrin viktig i Tyskland
Den tyska järnvägsindustrin, med cirka 45 000 anställda, hoppas nu att krisens botten äntligen är nådd. 

En av dess talesmän, Roland Pörner, vd på VBD, (Der Verband der Bahnindustrie in Deutschland )  talade vid öppningsceremonin och han ansåg att effektivare och snabbare järnvägstransporter har stimulerande verkan för hela branschen. Dessa impulser bör enligt Pörner ses som ”ett hoppingivande ljus vid horisonten”.

Järnvägsindustrin spelar också en stor roll i regionen runt mässorten Berlin. Kanadensiska Bombardier, med ett huvudkontor i den tyska huvudstaden, är internationellt en av branschens tre största tillverkare, med företagets största tyska fabrik i Hennigsdorf, väster om Berlin. Även schweiziska Stadler bygger här lokala och regionala tåg i stadsdelen Pankow.

Gröna koncept dominerade
"Det snabbaste sättet att rädda planeten" var Bombardier Transportations motto på årets InnoTrans. Mässans besöksmagnet var onekligen Bombardiers nya hypersnabba Zefiro, som enligt tillverkaren når en topphastighet på 380 kilometer i timmen.

Bombardiers informationschef i Sverige, Jonny Hedberg, ville framför allt förmedla företagets gröna koncept på mässan, som han uttryckte sig, till tidigare och potentiellt nya kunder.
– Vi har kommit hit till årets Innotrans med stora förväntningar, men redan för ett år sedan fick vi en order på åttio Zefiro 380 – tåg från kinesiska Transportministeriet. Tågen ska tillverkas i Kina vid Bombardier Transportations kinesiska konsortium Bombardier Sifang, berättade Hedberg.

Denna ytterst strömlinjeformade tåg bygger på nästa generations Zefiro - teknik för höghastighetståg från och drivs av energieffektiva driv- och styrsystemet MITRAC.

Den kinesiska ordern värderas av branschens representanter till cirka 27,4 miljarder kinesiska renminbi (2,7 miljarder euro).

Bombardiers andel av kontraktet beräknas till cirka 13.5 miljarder renminbi (1.3 miljarder euro).

Totalt omfattar ordern 1 120 vagnar, fördelade på 20 stycken 8-vagnarståg och 60 stycken 16-vagnarståg, som ska sättas in på det snabbt växande kinesiska höghastighetsnätverket. Planerad första leverans år 2012 och slutleverans förväntas ske 2014.

Zefiro 380 - tågen är utrustade med Bombardiers avancerade ECO4-teknologi, AeroEfficient Optimized Train Shaping, för optimal energi- och drifteffektivitet. ECO4 lanserades 2008 med målet att stärka järnvägens konkurrenskraft som marknadens mest hållbara transportalternativ.

Sparar energi
Med anledning av en helhetssyn på tekniska lösningar, ekonomi och miljöfrågor, uppnår Zefiro 380 därmed en energispareffekt på upp till 50 procent.
– Vi har dock mycket mer här på mässan som vi gärna vill visa upp.  Det rör sig om en mängd nya energieffektiva, miljövänliga och passagerarvänliga lösningar, betonade Jonny Hedberg.

 Till dessa produkter kan räknas tre nya Bombardier ECO4 -system för lokaltåg typ Gröna Tåget, såväl som en rad andra innovationer ifråga om hållbar drift, boggier, signalteknik och intelligenta underhållsmetoder.

Bombardier Driver Assistant System EBI Drive 50, kan enligt Bombardiers informatör, Benoit Cachet, spara upp till 15 procent av energin genom att assistera föraren med information om hastighet och dragkraft.
– Branschen för spårbunden trafik, som alla andra sektorer, har bemästrat en del hårda stormar under de senaste åren. Men även om vi tar oss ut ur den ekonomiska krisen, återstår en del andra stora utmaningar, konstaterade Bombardier Transportations koncernchef, André Navarri, vid företagets presskonferens. 

Navarri hänvisade till der faktum att världsbefolkningen fortsätter att växa och med dem en önskan om maximal rörlighet.

– Samtidigt måste vi agera för att minska ökande trafikstockningar med allt värre CO2 – utsläpp som följd. Snabbaste vägen mot energieffektiv och hållbar rörlighet för våra kunder och deras passagerare går via införandet av ny och bättre teknik, betonade Navarri.

Speedelia
Ett av Bombardiers främsta konkurrenter, franskbaserade Alstom Transport, introducerade en ny snabbtågsmodell, Speedelia. Snabbtåget är baserat på så kallade 8 Traction System med 16 strömalstrare i motoriserade boggier, med en total effekt på 10 MW. 

Tåget kan nå en kommersiell hastighet av 360 kilometer i timmen. För att frigöra maximalt utrymme för passagerarna, har all teknisk utrustning placerats under chassiet. Interiören har optimerats för de resande genom en större vagnskorg. Kraftöverföringens placering möjliggör samma takhöjd i alla vagnar.

Därmed kan även golvytan utnyttjas maximalt. Speedelias åtta vagnar, med en längd på 200 meter, har mellan 600 och 720 sittplatser. Tåget kommer att kunna passera i stort sett alla EU – gränser. Speedelia kan allt efter behov utrustas med flera olika slags spänningsomvandlare, så kallade pantographs, med varierande spänning (1 500 volt likström, 3000 volt likström, 15 000 volt AC eller 25 000 volt växelström). Tåget kan också integrera 10 olika signalsystem. 

Nya marknader
Numera verkställs enbart 20 procent av Alstoms verksamhet i Frankrike. Enligt Philippe Mellier satsar företaget nu på nya marknader utanför Europa. Förutom Indien, Ryssland, Syd- och Centralamerika, och OSS-länderna, kommer Alstom att öka verksamheten även i Saudiarabien, Australien, Algeriet och Marocko.
– Vi ska bygga ut ett omfattande nät av förråd och depåer i Europa, däribland en nästa år i tyska Braunschweig, nämnde Philippe Mellier, Alstom Transports ordförande, som även under företagets presskonferens passade på att slå ett slag för den nya kombinerade spårvagnen, Citadis Dualis, vars lanseringskampanj inleds i slutet av året.


DEL 2 AV INNOTRANS-ARTIKELN

Läs fler spännande reportage i senaste numret av Nordisk Infrastruktur!