Den 21 oktober rullade den första spårvagnen ut på Norrköpings nya spårvägssträcka som leder ut till Hageby, en av de större stadsdelarna i södra staden. Strax därefter, i november, fortsätter spåvägsutbyggnaden söderut och hösten 2011 kan de boende i stadsdelen Navestad också få tillgång till Norrköpings populäraste trafikslag.
År 1904 kunde ”Gula faran”, den i folkmun döpta spårvagnen, för första gången rulla ut på Norrköpings gator. Staden var en av flera svenska städer som under tidigt 1900-tal skulle ta till sig ett helt nytt sätt att resa och spårvägen skulle snart etablera sig i hela tolv svenska städer som mest. Detta innan de stora stadsomvandlingarna tog vid och som fick till följd att spårvägen gick ett dystert öde till mötes, utkonkurrerad av bussen eller tunnelbanan. Idag finns spårvagnen bara kvar i tre svenska städer: Göteborg, Stockholm och Norrköping.
Spårvagnen i Norrköping har som i andra städer också varit hotad av nedläggning och så sent som under 90-talet ägde en livlig debatt mellan politiker och allmänhet rum, där man diskuterade spårvägens framtida existens. Det var väldigt nära att det faktiskt togs beslut om att lägga ner spårvägsystemet och ersätta det med bussar. Men man vände i frågan och tog beslut om att spårvagnarna skulle vara kvar.
Samhällsekonomiskt lönsamt
Det har länge funnits planer på att bygga ut spårvägsnätet till de tättbefolkade, södra delarna av Norrköping, Hageby och Navestad. Dock skulle det dröja innan man vågade realisera planerna. Men så i maj 2009 togs det första spadtaget för den första deletappen mellan Ljura-Trumpetaregatan i Hageby.
Innan beslut av byggstart hade kommunen genomfört en ekonomisk riskanalys där man i detalj studerat förutsättningarna för spårvägens förlängning. Denna kalkyl visade att staden skulle kunna sänka de totala driftskostnaderna för kollektivtrafiken i Norrköping. Kommunen sparar alltså pengar på att bygga ut spårvägen, dels genom att kunna plocka bort ett antal ledbussar ur trafik, dels räknar man med en kraftig höjning av kollektivtrafiken. Efter utbyggnaden räknar kommunen med att drygt 70 % utav tätortens kollektivtrafik utgörs av spårväg.
Det är också ett faktum att där det finns bra kollektivtrafikstråk, där visar byggherrar av alla de slag ett intresse av att finnas på plats. Ett exempel är det nya köpcentrumet i Hageby som nyligen slog upp portarna. Centret är Östergötlands största och spårvägens etablering i området har varit en viktig faktor för byggandet av den nya handelsplatsen. Norrköpings kommun ser Hageby centrum som ett lyft för hela regionen och i synnerhet de södra stadsdelarna som upplever en stor inflyttning. I nära anslutning till köpcentrumet byggs bland annat drygt 400 nya bostäder. Vasastan är en annan kommande stadsdel som kommer att ligga i anslutning till den nya spårvägslinjen.
Förädlar spårvagnsflottan
2007 påbörjade Norrköping en uppgraderingsprocess av sin spårvagnsflotta. Kommunen införskaffade nya moderna spårvagnar av modellen, Flexity Classic, M06, från Bombardier Transportation, för att bland annat kunna fasa ut de äldsta spårvagnsmodellerna M67. Under hösten har för övrigt Norrköpings kommun lånat ut sammanlagt tre av M06orna till Stockholms stad som behöver dessa för att trafikera Spårväg City i ett inledningsskede. Nu ska ytterligare tio spårvagnar av samma modell levereras till Norrköping om en kostnad på totalt 296 miljoner kronor. Vagnarna ska successivt sättas i trafik under 2011 och ett viktigt syfte är att denna gång fasa ut de gamla vagnarna av modellen M97.