Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP) har utsetts till EU:s första Light House demonstrationsprojekt inom vätgas och bränsleceller. Projektet syftar till att under vardagslika förhållanden demonstrera några av de senaste modellerna av elbilar med bränsleceller, drivna av vätgas och el.
Daimler, Fiat och Think/H2Logic placerar sammanlagt 17 personbilar i Oslo och i projektet ingår även att bygga ytterligare ett tankställe för vätgas vid en vanlig tankstation. Målet är att påskynda kommersialiseringen av vätgas som fordonsbränsle och att knyta ihop Skandinavien med de stora satsningar på vätgasinfrastruktur som just nu pågår i Tyskland. Projektet har en total budget på 200 miljoner kronor och finansieras av industrin, EU och danska samt norska statliga medel.
Vätgas Sverige, det svenska partnerskapet för ökad användning av vätgas i energisystemet, är en av projektdeltagarna. Vätgas Sverige ansvarar för kommunikationsaktiviteterna i projektet, inklusive en roadshow med en mobil vätgastankstation som, tillsammans med ett antal fordon, ska turnera runt i Europa för att demonstrera tekniken. Även SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut deltar i projektet. SP:s uppgift är att tillsammans med tyska TÜV SÜD se till att säkerhets- och standardfrågor är lösta, så att introduktionen av vätgas som fordonsbränsle underlättas.
– Detta projekt är ett viktigt steg för det skandinaviska samarbetet SHHP och en möjlighet också för Sverige att få draghjälp i en satsning på vätgas som fordonsbränsle. Det politiska stödet för elbilar är utmärkt, men behöver breddas till att även inkludera bränsleceller, inte bara batterier, säger Sven Wolf, verksamhetsledare på Vätgas Sverige.
Merparten av världens stora biltillverkare betraktar kombinationen batterier och bränsleceller som den mest lovande tekniken för att bygga energieffektiva och avgasfria bilar som drivs av förnybar energi, samtidigt som den ger den prestanda som dagens bilägare är vana vid. Fördelen med att komplettera batterier med bränsleceller är att räckvidden blir minst lika lång som hos en konventionell personbil samt att tankningen är snabb och smidig. Denna typ av bilar serieproduceras i mindre skala sedan 2008 och bedöms kunna börja massproduceras kring 2015. Med anledning av detta etableras nu gradvis allt fler tankstationer för vätgas i världen, så även i Skandinavien.
Tio Mercedes-Benz B-klass F-CELL från Daimler, två Alfa Romeo MiTo bränslecellsbilar från Centro Ricerche FIAT och fem Think elbilar med bränsleceller från danska H2 Logic kommer att finnas på plats i Oslo från och med 2011. Bilarna ska dels användas dagligen i Oslo och dels under demonstrationsevenemang i övriga Skandinavien och Europa.
Den tankstation som byggs i Oslo tillverkas av H2 Logic och integreras i en av Statoils mackar och kommer att följa en nyligen framtagen internationell standard för vätgastankstationer, SAE J2601. Vätgasen kommer delvis att produceras på plats, delvis att transporteras dit. Oavsett produktionsställe kommer vätgasen att tillverkas av norsk el som till 90 procent är förnybar energi från vatten- och vindkraft.