Ett kosmiskt zoo i Stora magellanska molnet

Del av Stora Magellanska molnet. Foto: ESO.
Del av Stora Magellanska molnet. Foto: ESO.

Astronomer vänder ofta sina teleskop mot Stora Magellanska molnet, en av vår egen Vintergatas närmaste galaxgrannar. Denna spektakulära bild, som är tagen med kameran WFI (Wide Field Imager) vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile, visar upp ett formligt zoo av olika objekt och fenomen i ett område i galaxen. Här framträder allt från jättelika klothopar till resterna efter supernovaexplosioner. Data från denna bild kommer att kunna användas inom många olika slags forskningsprojekt som undersöker stjärnornas liv och död och hur galaxer utvecklas.

Stora magellanska molnet ligger 160 000 ljusår från vår egen Vintergata – på en kosmisk skala är det mycket nära oss. Närheten gör galaxen till ett viktigt studieobjekt därför att den kan studeras i större detalj än mer avlägsna system. Den ligger i stjärnbilden Svärdfisken, långt ner på den södra himmelshalvan men välplacerad för observationer från ESO:s observatorier i Chile.

Den aktuella bilden är en mosaik av fyra bilder som tagits med kameran WFI som är monterad vid det 2,2 meter stora MPG/ESO-teleskopet vid La Silla-observatoriet i Chile. Bilden täcker ett område på himlen som är mer än fyra gånger så stort som fullmånen. Kamerans stora vidvinkelfält visar upp i en enda bild ett brett spann av olika objekt i Stora magellanska molnet, trots att det är bara är en liten del av hela galaxen som syns. Dussintals unga stjärnhopar framträder samt spår av glödande gasmoln. Otaliga svagt lysande stjärnor fyller bilden till brädden och i bakgrunden skymtar andra galaxer som ligger långt bortom Stora molnets och Vintergatans närområde. Källa: ESO.