Vädret påverkade järnvägens punktlighet

Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik

Punktligheten för järnvägstrafiken var under januari 78,9 procent, vilket innebär att 8 av 10 tåg ankom till sin slutstation i tid. Jämfört med i januari 2009 är det dock en tillbakagång med 12,3 procentenheter.

Under januari har den långvariga kalla väderleken i hela landet i kombination med stora snömängder orsakat stora problem för tågtrafiken.
– Under hela 2009 hade vi i en positiv trend i punktligheten som tyvärr bröts när vintervädret satte in i mitten av december, säger Tommy Jonsson, tjänsteförrättande chef för Banverkets Leveransdivision.

Trots att stora resurser har lagts på att hålla igång trafiken med extrainsatt underhållspersonal och höjd beredskap, har perioden inneburit en ovanligt hög andel störningar.

Under torsdagen var det en utfrågning i riksdagens trafikutskott om vinterns tågproblem. Där sade Lars Yngström, vice ordförande för branschföreningen Tågoperatörerna, att man nu måste gå ifrån ord till handling.

– Vi har aldrig varit så förberedda på vintern som nu – på pappret, sade Yngström i en lätt ironisk ton och gav därefter några förslag till konkreta åtgärder för att förbättra järnvägens vintertrafik.

Enligt Yngström linjeröjs det inte ordentligt på spåren och han påstår att det till stor del har att göra med bristen på kraftiga snöplogslok.

– Snöplogslok skall ses som en vinterförsäkring, uttryckte han.

Yngström gav också en skopa till järnvägsfastighetsföretaget Jernhusen. Deras prissättning har, enligt Yngström, begränsat tågoperatörernas tillgång till avisningslokaler för sina tåg.

På flera platser, framför allt i storstadsregionerna där trafiken ligger nära sitt kapacitetstak, har Banverket under vissa perioder tvingats glesa ur trafiken för att klara av att snöröja växlar och spår mellan passerande tåg.

– Volymökningen inom järnvägen har varit enorm de senaste åren, och främst i Stockholm, Göteborg och Malmö är det oerhört trångt på spåren. När vi får ett sådant här väder betyder det att vi måste glesa ut trafiken för att hålla igång den, eftersom det är bättre att färre tåg går än att hela systemet står stilla, säger Tommy Jonsson.

Uppdelat på persontrafik och godstrafik var ankomstpunktligheten, det vill säga andel tåg som ankom till sin slutstation inom fem minuter från avsatt tid, under månaden 84 procent för persontrafiken och 57,2 procent för godstrafiken.