2012 ska ASTA (Active Safety Test Area), världens största testanläggning för trafiksäkerhet stå klar i Västergötland. Projektet har initierats av fordonsforskningsprogrammet Test Site Sweden. Dess paraplyorganisation, Lindholmen Science Park i Göteborg, står bakom som huvudman och det är också här, i den svenska fordonsforskningens ”Mecka”, som riktlinjerna för ASTA nu dras upp.
Lindholmen Science Park vid Norra Älvstranden i Göteborg har under senare år utvecklats till en av Nordens mest intressanta mötesplatser inom högteknologisk forskning- och utveckling. Med ett 230-tal företag, högskolor och offentliga institutioner i området, finns här en naturlig samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle. Och inom synnerhet fordons- och transportforskningen är Lindholmen Science Park ett internationellt nav, ett kluster, där en mängd olika aktörer inom nämnda bransch finns på plats.
- Inom en mils radie från Lindholmen finns världens samlade trafiksäkerhetskompetens, hävdar Peter Öhman, projektledare för Test Site Sweden. Och nog finns det fog för det djärva uttalandet. Västra Götalandsregionen har som bekant en mångårig tradition inom området med såväl två unika personbilstillverkare, Volvo och Saab (?), en framstående lastvagnstillverkare, AB Volvo, det världsledande trafiksäkerhetsföretaget Autoliv, Sveriges största forskningsinstitut, SP (Sveriges Tekniska forskningsinstitut) samt den välrenommerade tekniska högskolan Chalmers - för att nämna några aktörer i regionen.
CVIS
På Lindholmen drivs även den svenska delen av det EU-finansierade CVIS-projektet, Cooperative Vehicle Infrastructure Systems. Projektet ska bland annat designa, utveckla och testa ny teknik som behövs för att utveckla nya trådlösa kommunikationssystem inom transportsektorn. Kort sagt kunna åstadkomma smarta bilar som kommunicerar med varandra och dess infrastruktursystem. Målet är att skapa en enhetlig lösning för hela Europa, vilket kan öppna upp för en mängd nya tjänster för att såväl effektivisera som att höja säkerheten inom trafiksektorn.
Aktiv säkerhet
Vad gäller trafiksäkerhet så står fordonsindustrin idag, enligt Öhman, inför stora omställningar.
- Den vanliga krocksäkerheten har utvecklats så pass att det inte idag går att komma så mycket längre med nuvarande material. Detta har lett till att man mångt och mycket går från krocksäkerhet till att vidareutveckla aktiv eller förebyggande säkerhet. Det är nytt teknikområde som man måste lära sig och därför krävs det en helt ny teknik av provning och tester, bortom de traditionella krocktesterna, säger Öhman och menar att det är här projekt ASTA kommer in.
- ASTA-anläggningen bygger på att man använder sig av scenariobaserade tester, där man under ett repeterbart och strukturerat sätt kan återupprepa ett antal trafikscenarier som till exempel vänstersvängar och uppdykande hinder om och om igen. Tanken är att man ska studera de olika systemens möjligheter att undvika krock.
Olika delmiljöer
Den 400 hektar stora ASTA-anläggningen kommer sannolikt att lokaliseras nära Hällereds provbana, några mil utanför Borås i riktning mot Alingsås. Anläggningens testbanor består av fyra olika delmiljöer:
Stadsmiljö
Denna påminner om Autolivs nyligen invigda testanläggning i Vårgårda, men ASTA kommer, enligt Öhman, vara betydligt större. Här skall finnas såväl huskroppar som rörliga attrapper i form av medtrafikanter och fotgängare. Här har svensk fordonsindustri tillsammans med Autoliv och SP tagit fram ett antal scenarier som kommer att testas.
Landsvägsslinga
En sträcka på 6-7 kilometer som körs om och om igen. Här ska incidenter som normalt inträffar på en landsväg förekomma: uppdykande hinder som exempelvis vilt, is och annan halka, dimma, möten av olika slag samt omkörningssituationer.
Motorvägsdel
Även benämnd flerfilsvägen. Här testas omkörningar, möten etc.
Aktiv säkerhetsyta
Denna består av en stor asfaltsyta där man testar fordonsdynamik – sladd, undanmanöver m.m.
Ska attrahera internationella forskare
En annan internationell trend är att det efterfrågas allt mer bränslesnåla bilar och den kommande anläggningen möjliggör därför också även en utveckling av lätta och små personbilar med bibehållen säkerhet.
ASTA kommer att vara en samlingsplats där nya småföretag inom mätteknik, säkerhetssystem ”klustras” och får tillgång till en världsunik provplats. Anläggningen kommer att utformas så att både system- och komponentprov (leverantörer, småföretag och forskare, komplett fordonsprov (fordonsindustri och akademi) och trafiksystemprov (Vägverket, forskningsinstitut och högskolor) kan utföras.
- ASTA kommer att vara ett viktigt nav för forskningen runt nästa generations trafik- och säkerhetssystem. Tanken är att industri, akademi och samhälle ska hitta en gemensam arbetsplats. Det ska bli en så pass god infrastruktur, att vi kan attrahera forskare från hela världen att komma hit, avslutar Öhman.