Bygget av projekt Norra länken, trafikleden mellan Norrtull och Värtan i norra Stockholms innerstad har gått över förväntan. Leden består till största delen av tunnlar och hela 60 procent av tunneldrivningen är genomförd och enligt Michael Lundborg på Vägverket Region Stockholm, är även 80 procent av allt berguttag klart i Roslagstullsområet.
Huvudvägnätet i Stockholm saknar idag en bra förbindelse till Värtahamnen, Frihamnen och Lidingö. Detta har lett till att i synnerhet innerstadsgatorna Valhallavägen och Lidingövägen blivit hårt belastade. Varje dag trafikerar 50 000 fordon Valhallavägen och 40 000 fordon Lidingövägen. Utöver detta passerar dagligen 25 000 fordon Lill-Jansskogen och nationalstadsparken via den lokala Björnnäsvägen för att ta sig till Hjorthagen och Lidingö från nordöstra Storstockholm. Förutom att detta leder till framkomlighetsproblem, påverkas även omgivningen av buller och utsläpp, vilket äventyrar de miljökrav Stockholms stad satt upp som mål.
Norra länken kommer att i ett slag avlasta de tunga transporterna till och från Värtan och Frihamnen. Dessutom kommer restiden mellan Norrtull och Ropsten förkortas med 10-15 minuter. Trafikolyckorna i nordöstra Stockholm förväntas också minska till en tredjedel.
Stadsutvecklingsprojekt
Med mindre utsläpp och bullernivåer blir det också möjligt att bygga bostäder och arbetsplatser i Norra Djurgårdsstaden, Hjorthagen. Men även i attraktiva strandnära områden vid Värtan och Frihamnen, som kommer att omvandlas från godshamnsområden till nya områden för bostäder, kontor och utbyggd kryssningstrafik.
Stockholms stad och Stockholms Hamnar samarbetar nu för att skapa ett område där stadsbebyggelse och hamnverksamhet kan leva i harmoni med varandra och Norra Länken är just en viktig förutsättning för detta. Stadsdelen Norra Djurgårdsstaden kommer att få 10 000 nya bostäder och 30 000 nya arbetsplatser, allt från hamnanknutna verksamheter till företag inom finansiella tjänster, media och etableringar inom tjänste- och kultursektorn. Stadsdelen, som finns i ett av Stockholms bästa lägen i gränslandet mellan stenstad och natur, kommer att bli en levande och vital del av innerstaden.
Historik
Den första delen av Norra länken, den kilometerlånga sträckan mellan Karlberg och Norrtull invigdes redan 1991 och nu stundar alltså dess förlängning i öster. Nästa del av Norra länken sträcker sig mellan Norrtull och Värtan och har en anslutning till Roslagsvägen vid Universitetet. Den 4 kilometer långa sträckan kommer till största del gå i tunnlar och den längsta tunnelsträckan blir cirka 3 kilometer. Norra länken har liksom sin färdigbyggda ”kusin” Södra länken, varit föremål för en intensiv debatt om dess vara eller icke-vara. Projektering och detaljplanläggning för Norra länken genomfördes redan 1993-1996, men strax innan byggstart 1997 underkände Regeringsrätten detaljplanen mellan Norrtull och Roslagstull med motivet att Norra länken-projektet gjorde intrång i Nationalstadsparken, och planen fick arbetas om av Stockholms stad. Att förhindra intrånget i Nationalstadsparken har också varit ett av de villkor som regeringen ställde inför sitt klartecken om Vägverkets arbetsplan. Tack vare att Riksdagen i maj 2009 gjort en ändring i miljöbalken, kan betongtunneln under Bellevueparken nu byggas .
Höstens arbeten
Norra länken-projektet har under vissa perioder legat efter i tidsplan, men det har lossnat rejält under det senaste året.
- Det går mycket bra nu, där vi legat efter har vi nu kommit i kapp och i vissa fall ligger vi före tidsplan, säger Björn Terstad, projektchef Norra länken, Vägverket.
Arbetet vid Norra länken är uppdelat på fyra olika geografiska huvudområden och nedan ges en kort sammanfattning av hur långt arbetet fortskridit i aktuella entreprenaddistrikt:
De två entreprenaderna i Norrtull är i dagsläget halvvägs mot färdigställande. Här pågår arbeten i de båda ramptunnlarna med återfyllning i den ena och gjutning av valv i den andra. I de två driftutrymmena pågår betongarbeten. Slutligen genomförs här tester med sprutning på tunnelduk i arbetsramp.
Vid Frescatiområdet påbörjade i augusti entreprenören arbetet med betongtunneln. Just nu pågår markarbeten på den östra sidan och förberedelse för trafikomläggningar på den västra sidan. Arbetena med betongtunneln i Värtan pågår för fullt. Här har man klarat av ungefär en tredjedel av produktionen. Pågående arbeten är jord- och bergschakt samt arbeten med betongtråget.
Entreprenadarbetena för trafikplats Värtan startade i somras och här pågår pålningsarbeten för rampen ner mot Södra Hamnvägen. I slutet av oktober skedde även ny provisorisk dragning av Jägmästargatan. I mitten av oktober gick, förfrågningsunderlagen för installationsentreprenaderna ut på anbudsräkning. Det handlar bland annat om el, styr, tele, trafik och ventilation.
Miljöhänsyn
Norra länken ligger i norra Stockholms innerstad och även mitt i nationalstadsparken och därför har stor möda lagts ner på miljöarbetet i projektet.
- Skulle vi få skador på miljön, så skulle det innebära stora kostnader för projektet, säger Bjrön Terstad. Och för att göra alla som arbetar i Norra länken medvetna om miljömålen, drivs en miljökampanj, ”miljön i fokus”.
- Under byggskedet i Norra länken, arbetar vi dagligen med miljöfrågor, vi granskar kemikalier och vi kontrollerar det utsläpp från vatten som kommer ifrån arbetsområdena, för att vi ska påverka den omgivande miljön så lite som möjligt, säger Marie Westin, miljöspecialist, Vägverket.
Även vid de partier som ligger ovan mark har mycket arbete lagts ner på den arkitektoniska utformningen.
- Den stora utmaningen i det här projektet, gestaltningsmässigt, det är de partier som vi har i ytläge, alla anslutningar till tunnlarna, som ofta är ganska långa och stora partier, säger Mats Broman, samordnande arkitekt på Vägverket och fortsätter:
- Vår ambition är att dessa partier ska tillföra något positivt, att de blir en fullt naturlig av vår stads- och parkmiljö som de ansluter till. Vissa bulleravskärmningar kommer till exempel att utgöras av gräsväggar och vid infarten till Frescati kommer grön betongfundament att användas. Även ventilationstornen kommer att utformas som träd.
Miljöpris
Nyligen delade Vägverket även ut ett miljöpris till Peter Larsson, medarbetare hos entreprenören Veidekke. Syftet med miljöpriset är att engagera entreprenörernas medarbetare att hitta olika lösningar som är bra för miljön.
– Vi vill ge en morot till att hitta förbättringar. Ofta har ju våra medarbetare mycket kunskap och många idéer om vad som skulle kunna förbättras och vi vill ta vara på dessa, säger Marie Westin, miljöspecialist på Vägverket i Norra Länken-projektet. Vägverkets motivering lyder: ”Med en enkel och kostnadseffektiv lösning har Peter Larsson på Veidekke visat att man med ett slutet system för påfyllning av hydraulolja”
- Peter Larssons förslag uppfyllde alla våra kriterier och vi ser redan nu att det verkligen funkar, säger Björn Terstad.
Det här med hydrauloljan är något som Peter Larsson funderat länge över. Han fann lösningen och genom att beställa på bulk, som returneras tomma, undviker man alla de slattar som annars blir kvar i dunkarna vid manuell påfyllning. Med den här metoden så minskar risken avsevärt för spill och man får inte heller lika mycket avfall eftersom plastdunkar inte används.
Fakta
Norra länken är ett av Sveriges största vägbyggnadsprojekt. En del av länken, ca 1 km, togs i trafik redan 1991. Den sträcka som nu byggs, ca 4 km, går huvudsakligen i tunnlar. Norra länken beräknas öppna för trafik 2015. Norra länken sträcker sig mellan Norrtull och Värtan och har en anslutning till Roslagsvägen vid universitetet. Tillsammans med Södra länken och Essingeleden kommer den att bilda ett centralt beläget och sammanhängande trafikledssystem. Eftersom länken huvudsakligen går i tunnlar påverkas stadsbilden inte nämnvärt. Norra länken är en trafikled av riksintresse genom sin koppling till Värtahamnen och Frihamnen, landets viktigaste hamnar för gods- och persontrafik till Baltikum, Finland och Ryssland. Norra länken är en viktig pusselbit för att lösa regionens trafikproblem. Den nya trafikleden skapar samtidigt nya möjligheter för Stockholmsregionen, bland annat planerar staden nya bostäder och arbetsplatser i Värtaområdet. På lång sikt kan Norra Länken även ses som ett etappmål i visionen om en ringled runt Stockholm. Med Södra Länken och Essingeleden saknas nämligen bara en ostlig länk när Norra Länken är färdigbyggd. Den totala kostnaden i fast pris oktober 2007 beräknas till 11 211 Mkr. Projektet finansieras av staten till 75 % och av Stockholm stad med 25 %. Projektet har även beviljats 56,15 miljoner Euro i EU-bidrag.
Källa: Vägverket