Vårt solsystem kan ha fler planeter

Illustration: Nasa.
Illustration: Nasa.

Det kan finnas oupptäckta planeter av Mars storlek i vårt eget solsystem. Flera astronomer tror att det finns objekt i vårt solsystem som är lika stora som jorden. Om det finns sådana planeter befinner de sig långt utanför Pluto och andra dvärgplaneter.

Astronomer vid California Institute of Technology har upptäckt en dvärgplanet, Sedna, vars omloppsbana verkar påverkas av gravitationen från en planet som tycks vara av jordens storlek.

Anledningen till att sådana planeter inte upptäcks när det finns teleskop som Hubble som upptäcker stjärnor och avlägsna galaxer många ljusår bort, är att teleskopen registrerar ljus som sänds ut från stjärnorna. Dessa objekt som kanske ligger 50 000 gånger längre från solen än jorden utsänder däremot mycket lite ljus, inte tillräckligt starkt för att uppfattas av dagens teleskop. Trots dessa upptäcks ständigt nya exoplaneter, planeter som kretsar kring andra stjärnor, men detta sägs beropå att man då mäter ljusreduktionen när planeten passerar sin moderstjärna eller att stjärnan rör sig fram och tillbaka, påverkad av gravitationen från en exoplanet.  

Om vi skulle upptäcka fler medelstora planeter i vårt eget solsystem med starkare teleskop skulle det leda till en omvärdering av hur hela vårt solsystem blev till, menar forskarna vid California Institute of Technology.