Omorganisation på Transportstyrelsen

Förberedelserna har startat för en sammanslagen avdelning för sjö- och luftfart inom Transportstyrelsen den 1 januari 2013. Syftet är öka möjligheterna att ta tillvara trafikslagsövergripande synergier mellan trafikslagen och att öka effektiviteten i hela myndighetens verksamhet.

Sedan Transportstyrelsen bildades har arbetet med att förstärka det trafikslagsövergripande perspektivet inom myndigheten genomförts i olika former. Ett sätt har varit att gå igenom organisationen och se vilka förändringar som kan utöka samordningen mellan trafikslagen. 2011 genomfördes till exempel en sammanslagning av vägtrafik och järnvägsavdelningarna. Nu har översynen kommit till sjö- och luftfartsavdelningarna, som kommer att slås samman 1 januari 2013.

Förutom syftet att öka enhetligheten ytterligare mellan sjöfart och luftfart är syftet också att öka effektiviteten genom bland annat bättre utnyttjande av resurser, utökat erfarenhetsutbyte och metodutveckling.

Ramverket till organisation kommer att beslutas i slutet av maj, därefter påbörjas arbetet med att mer i detalj forma organisationen. Det arbetet kommer att pågå hela hösten.