Navigationsjätten TomTom har mätt nivåer av bilköer i ett antal nordiska storstäder. Stockholm är den huvudstad i Norden med flest dagliga bilköer – över 30 procent av stadens gator är under vardagar belastade av bilköer. Bilköerna ökar dock i samtliga nordiska länders huvudstäder, enligt en jämförelse mellan de nordiska länderna baserat på trafikdata från TomTom.
Enligt datan från TomTom är 31,4 procent av Stockholms gator dagligen belastade av bilköer. Statistiken visar även att skillnaderna mellan de nordiska länderna är stora.
Oslo är den stad om har näst högst nivåer av trafikstockningar där 28,4 procent av stadens gator är dagligen påverkade av bilköer, jämfört med 18,9 procent för Helsingfors. Köpenhamn är den huvudstad i Norden som har lägst nivåer av bilköer där 13,9 procent av stadens gator är dagligen belastade av bilköer.
– Att bilköerna ökar i samtliga nordiska huvudstäder och att nivåerna är så höga i Stockholm är bekymmersamt, säger Teija-Marie Pierre, nordisk marknadschef på TomTom. Att så många Stockholmare sitter i bilkö varje dag är inte bara stressande och negativt för varje enskild person utan innebär även förluster för samhället.
Att Stockholm är en stad som är hårt drabbad av bilköer, visade även en undersökning från Synovate på uppdrag av TomTom som genomfördes 2010. Enligt den undersökningen tillbringar svenskar i snitt 350 000 timmar i bilköer – varje vecka. Även tidigare data från TomTom där de nordiska nivåerna av bilköer har sammanställts (perioden mars 2010 till mars 2011) visar att den svenska huvudstaden är hårt belastad av bilköer. Ett tydligt mönster kan urskiljas vid en jämförelse av de båda undersökningarna: samtliga nordiska städer har ökat sina nivåer av bilköer och även i den här undersökningen är Stockholm den huvudstad i Norden med högst nivåer av bilköer, tätt följt av Oslo, Helsingfors och Köpenhamn.
– Det är tydligt att Stockholm är hårt drabbat av bilköer, och genom att presentera vår statistik vill vi belysa problematiken med att bilköerna ökar i Stockholm. På så sätt kan vi uppmuntra Stockholmarna att hålla sig uppdaterade om det aktuella trafikläget och planera sin resa för att undvika de hårdast trafikerade gatorna så att en kollektiv effekt som alla drar nytta av uppnås, säger Teija-Marie Pierre.