Citaro vinner pris på Busworld

Busworld Kortrjik Grand Price gick till Mercedes-Benz Citaro. Foto: Tommy Ekholm
Foto: Tommy Ekholm

Priset Busworld Kortrjik Grand Price i kategorin Buss har nu delats ut på mässan. Juryn gav priset till den nya Mercedes-Benz Citaro, bolagets efterföljare till en citybuss med samma namn, som har sålt mer än 30,000 enheter sedan lanseringen 1997.

Den nya Citaron har en yttre design som man vill ska öka attraktionskraften i städernas kollektivtrafik för sina användare. Detta bland annat genom en interiör med ett antal nya stora och små funktioner, som en förbättrad belysning, och ovala skenor som ska öka bekvämligheten av stående passagerare genom att erbjuda ett mycket bättre grepp

Mercedes-Benz har satsat på ett övergripande säkerhetskoncept för den nya Citaron, där man säger sig sätta en ny standard genom att lägga till ESP (Electronic Stability Program) till bussens säkerhetsfunktioner. Detta även om juryn var tveksam om det är användbart på stadsbussar. Men på interurbana versioner av Citaro anses det vara ett mycket bra komplement för att förbättra den aktiva säkerheten. Den passiva säkerheten har förbättrats genom att lägga frontalkrocksskydd och ytterligare stärka den styva karossen, så att den överensstämmer med roll-over regler som endast är bindande enligt regler för turistbussar.

Mercedes har även varit förutseende och sett till att alla viktiga installationsutrymmen i bussen är förberedda för installation av de komponenter som behövs för den framtida utsläppsstandarden Euro 6.

Under 2011 kommer Mercedes Benz kommer att lansera modeller av den nya Citaron steg för steg. Först, med fokus på stads- och på landsbygdstrafik, så släpper bolaget varianter med en längd på 12 meter och med 2 eller 3 dörrar, samt som ledbuss. Övriga modellvarianter kommer att följa under 2012.