Ny rapport från OECD lyfter svenska stadsnäten

Foto: Morguefile

En färsk rapport från OECD, den internationella organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, lyfter fram de svenska stadsnäten som framgångsexempel. Rapporten bekräftar bilden om att kommunernas satsningar på fibernät främjar utbyggnaden och pressar priserna.

Örnsköldsvik och Sollefteå välkomnar rapporten som stärker den redan fastslagna inriktningen att fiber är avgörande för kommunernas fortsatta utveckling.

– Vi såg tidigt att fibernät är en förutsättning för fortsatt positiv utveckling i Örnsköldsviks kommun. Vi planerar att gräva fiber till flera nya områden och välkomnar kunder till ett öppet nät, säger Maria Olsson, affärsområdeschef elhandel och fiber.

I rapporten beskrivs hur stadsnäten spelar en avgörande roll på den svenska fibernätmarknaden. I stadsnätens ”öppna nät” kan tjänsteleverantörer utan egen infrastruktur erbjuda sina tjänster till slutkunderna. Konceptet pressar priserna och ökar valfriheten för konsumenterna, enligt rapporten från OECD.

– I Sollefteå är vi övertygande om att fiber med öppet nät är avgörande för våra företag och boende, säger Stadsnätchef Mikael Näsström.

De första stadsnäten bildades på 90-talet. Då var syftet att utmana det dåvarande statliga telemonopolet. Kommunerna var trötta på höga priser och bristande intresse för att bygga ny fiberinfrastruktur.

– Svenska kommunpolitiker ska ha en eloge för att de tidigt valde att satsa på egen fiberinfrastruktur. I en tid där vårt fibernät spelar en viktigare roll än någonsin är stadsnäten garant för en fortsatt sund konkurrenssituation på marknaden, säger Mikael Ek, chef på Stadsnätsföreningen.