För många fungerar biljettköpen i kollektivtrafiken i Stockholm problemfritt med SL:s Access-kort. Så mycket enklare att köpa sin resa kan det knappast bli. Men när det gäller engångsbiljetter och sms-biljetter är det lite si och så med tillgängligheten. På senare tid har flera åtgärder införts för att förenkla resandet för just sällanresenärer, som hamnat i kläm sedan förköpsremsan försvann och det har blivit mer komplicerat att köpa sms-biljett.
Många kollektivtrafikresenärer har klagat på att det har blivit komplicerat att köpa sms-biljetter sedan kravet på registrering infördes. Bakgrunden till registreringskravet är det så kallade betaltjänstdirektivet, som utfärdades redan 2007 och skulle träda i kraft 2009 för bland annat betalning med mobiltelefon för olika tjänster. Sverige blev dock ett av de sista länderna att införa direktivet i sin lagstiftning.
Kraftig nedgång
Registreringskravet ledde till en kraftig nedgång för försäljningen av sms-biljetter.
– Det var ingenting vi hade velat genomföra. Vi var rätt nöjda med den ordning som var, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL som påpekar att olika insamlingsorganisationer, däribland Röda Korset, också blev lidande av nyordningen då de också förlorade pengar på att färre köpte sms-biljett.
– Det är tveksamt om försäljningen av sms-biljetterna någonsin kommer att komma upp i samma nivåer som tidigare, säger Jesper Pettersson.
Smidigare sms-biljetter
SL har nu lagt ut sms-betaltjänsten på betaltjänstföretaget Klarna, som sedan 1 februari 2014 driver den. Kunden betalar för tjänsten med faktura. Klarna identifierar den som köper sms-biljetten med hjälp av mobiltelefonnumret och fakturan skickas till den person som abonnemanget är skrivet på. Den stora skillnaden jämfört med när SL tillhandahöll tjänsten är att en mycket stor grupp köpare slipper förregistrera sig eftersom de redan använt Klarnas betaltjänst i andra sammanhang.
– Den stora skillnaden är att det går betydligt smidigare och snabbare att köpa sin sms-biljett i och med att man inte behöver förregistrera sig, säger Erik Engellau-Nilsson, kommunikationschef på Klarna.
Resenärerna tycks redan ha märkt att det blivit lättare att köpa sms-biljetter, trots att inte ens halva februari passerat i skrivande stund.
– Det vi har sett är nu är att sms-köpen verkligen satt fart. Vi har sålt omkring 100 000 biljetter sedan andra februari, säger Erik Engellau-Nilsson.
Engångsbiljetter tillbaka
För sällanresenärer finns också alternativet att resa med pappersbiljett, en engångsbiljett som SL lanserade hösten 2013. Förköpsremsan, en pappersbiljett med 16 kuponger, gjorde sorti den 31 augusti 2013 och den har nu framför allt ersatts av reskassan på SL Access-kortet.
– När remsan försvann fick vi in många synpunkter på att det hade blivit otillgängligt att resa med SL. En stor grupp använde pappersbiljetter, sällanresenärer som fick hitta nya sätt att handla biljetter på, säger Jesper Andersson som tror att de flesta sällanresenärer nu vant sig vid att använda reskassan på SL Access-kortet.
– Reskassan har blivit allmänt accepterad, säger han.
Betala med kontokort
Det kan också bli möjligt i framtiden att betala sin biljett med vanliga kontokort i bussarna, SL överväger det alternativet.
– Vi tittar på det och att införa kortläsare på bussarna, säger Jesper Andersson som betonar att SL hela tiden tittar på hur de kan förenkla biljettköpen.
För landsortsbor och turister som tillfälligt besöker Stockholm skulle möjligheten att betala med kontokort förenkla resandet i kollektivtrafiken avsevärt.
Hackerattacker
Pendlare använder i regel SL Access-kortet, som infördes 2008. Smidigare sätt att betala sin resa på är svårt att föreställa sig. Men systemet, som bygger på att biljetter laddas elektroniskt och läses av kontaktlöst, är som alla smarta kort-system utsatt för hackerattacker och manipulationer. Något resenärerna inte märker det minsta av.
– Det sker ständigt försök att hacka och manipulera systemen, berättar Johnny Albenius, vd för Resekortet i Sverige AB som är den organisation som bevakar säkerheten när det gäller SL Access-kortets tekniska specifikation.
Säkerhetsarbete
Johnny Albenius förklarar att själva säkerhetsarbetet sköter SL själva. Resekortets uppgift är bara att förvalta den tekniska specifikationen för de system som används av elva länsmyndigheter - bara Gotlands och Södermanlands län har valt andra tekniska standarder för sina resekort.
– Vi tillhandahåller en plattform för erfarenhetsutbyte mellan användarna och träffas regelbundet för att diskutera säkerhetsfrågor. Dyker det upp förändringar i den tekniska specifikationen tar vi upp det med dem, men det är upp till länsmyndigheterna att införa dem, säger Johnny Albenius som inte vill gå närmare in på vad dessa förändringar kan vara.
Ursprungligen var målsättningen att samma smarta resekort skulle kunna användas i kollektivtrafiken i hela Sverige.
– Men det lyckades inte av olika skäl, såväl tekniska som politiska, säger Johnny Albenius.