Antalet inrikes kommersiella busslinjer i egen regi under 2012 var 90 stycken, varav 67 gick över länsgräns. Det försvann nio linjer under året, varav två helt nystartade. Resandet mellan län var i stort sett konstant sedan 2011, cirka 4,2 miljoner resor. Resandet inom län var något större, 4,4 miljoner resor. Det visar en ny undersökning från Trafikanalys.
– Enligt de företag vi intervjuat har ett antal linjer lagts ner på grund av vikande kundunderlag, men vi kan inte spåra något väsentligt minskat resande. Det kan i sin tur bero på att de största företagen och linjerna är väldigt dominerande, säger Tom Petersen, projektledare på Trafikanalys.
– Några linjer som startade 2012 var också kortlivade. De startades mest för att testa den nya kollektivtrafiklagen, säger Tom Petersen.
Kommersiell linjetrafik är till skillnad från den mesta lokala och regionala kollektivtrafiken inte upphandlad och inte subventionerad med offentliga medel. Trafiken bedrivs antingen i egen regi eller på uppdrag av annan kommersiell aktör, den går enligt tidtabell och är inte beställd till särskilda tillfällen. Hit räknas t.ex. hop-on-hop-off-trafik, Nacka-Kista-linjen och Djurgårdsbussen, samt viss trafik till externa handelsplatser. Kommersiell linjetrafik på väg utgör cirka fem procent av det totala utbudet av kollektivtrafik i Sverige, räknat i fordonskilometer.
Kommersiell busslinjetrafik utförs av 31 företag i Sverige. De tre företag med störst utbud i fordonskilometer stod tillsammans för 70 procent av det samlade utbudet.
Trafikanalys nya undersökning "Kommersiell linjetrafik på väg" är anpassad till den nya kollektivtrafiklagen som infördes den 1 januari 2012. Det innebär bland annat att trafik inom län som förekommit tidigare, men som inte ingått i den gamla undersökningen "Långväga buss", nu finns med. Skillnaderna mellan undersökningarna försvårar jämförelser över tid.