Ny styrelse i Telia utsedd

Foto: Holger Ellgaard

Telia inrättar ett nytt hållbarhets- och etikutskott, efter turerna kring Uzbekistanaffärerna. Samtidigt bekräftas nomineringarna till den nya styrelsen. Bara två ledamöter sitter kvar efter Uzbekistanhärvan.

Den föreslagna ordföranden Marie Ehrling kommenterar förslaget:

"Jag välkomnar också valberedningens förslag om ett hållbarhets- och etikutskott för att möjliggöra ett ökat fokus från styrelsens sida på dessa frågor."

"Jag känner stor tillfredsställelse med valberedningens nominering av ledamöter till den framtida styrelsen i Telia Sonera. Vi får en stark och kompetent styrelse som står för både kontinuitet och förnyelse. Därmed har vi en mycket god plattform att utgå i från i vårt kommande arbete".

Valberedningen nominerar som tidigare känt Marie Ehrling till ny ordförande. Övriga namn i styrelsen är Mats Jansson, Tapio Kuula, Nina Linander, Martin Lorentzon och Kersti Strandqvist.

Olli-Pekka Kallasvuo och Per-Arne Sandström föreslås bli omvalda.

I Telias pressmeddelande sägs rent ut att den omfattande förändringen av styrelsen är ett direkt resultat av den oberoende utredningen av Telias affärer i Uzbekistan.

"Valberedningens slutsats är att Telia Sonera i dagsläget behöver nystart på flera plan."

Slutsatsen, skriver Telia, baseras på valberedningens intervjuer med styrelseledamöter och förre vd:n Lars Nyberg om styrelsens arbete och bolagets situation samt på slutsatserna i rapporten från advokatbyrån Mannheimer Swartling.

De styrelseledamöter som tar plats i det nya etik- och hållbarhetsutskottet föreslås få en extra ersättning på 100 000 kronor och ordföranden ytterligare 50 000 kronor. Det är samma nivå som sedan tidigare utgår till ledamöter i Telias revisionsutskott.

Valberedningen föreslår att arvodena till ordföranden och vice ordföranden ska höjas. Enligt förslaget ska ordförande få 1,2 miljoner kronor per år, mot 1,1 miljoner tidigare. Vice ordförande föreslås få 750 000 kronor mot tidigare 450 000. Övriga ledamöter föreslås få oförändrat 450 000 kronor.

Ersättningarna till ledamöterna i ersättningsutskottet, som bland annat beslutar om lön och villkor för företagets ledning, föreslås höjas med 10 000 kronor till 65 000 kronor för ordföranden och 45 000 kronor för övriga ledamöter.

Beskedet om den nya Teliastyrelsen sätter inga avtryck på börsen. Kursen på Telias aktie är så gott som oförändrad i den inledande handeln som i övrigt svagt nedåtriktad.

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i september 2012 om Telia Soneras misstänkta affärer i Uzbekistan. Därefter beställde företaget en utredning av Mannheimer Swartling. Den skulle bedöma om Telia gjort sig skyldigt till mutbrott eller penningtvätt. Utredningen kom inte fram till om något rent brottsligt förekommit eller inte men var ändå en svidande vidräkning med hur Telias dåvarande ledning och styrelse hanterat affärerna.

Telia började göra affärer i Uzbekistan 2007. Mejl som åklagarna presenterat visar att Teliachefer fick veta att deras partner var diktatorns dotter Gulnara Karimova. Omkring 2 miljarder kronor har gått till bolag hon anses kontrollera, i stället för till statskassan, enligt åklagarna.

Fakta: Förslaget till styrelse

Maria Ehrling, föreslagen ny ordförande, är född 1955 och har tidigare varit vd för Telia Soneras svenska verksamhet samt anställd i flygbolaget SAS. Hon har styrelseuppdrag i Nordea, Securitas, Oriflame och Schibsted.

Mats Jansson, född 1951, har varit koncernchef i SAS och arbetat som vd för Axel Johnson AB samt vd och styrelseordförande för Axfood. Han sitter nu i styrelsen för Delhaize Group och är rådgivare åt JP Morgan.

Tapio Kuula, född 1957, är koncenrchef för finländska energiföretaget Fortum.

Nina Linander, född 1959, har varit partner på Stanton Chase International och treasury-chef på Electrolux. Hon har styrelseuppdrag i bland annat Neste Oil, Specialfastigheter och Awapatent.

Martin Lorentzon, född 1969, är grundare av och styrelseledamot i Spotify. Han var också med och startade Tradedoubler där han är styrelseledamot.

Kersti Strandqvist, född 1963, sitter i SCA:s koncernledning och är chef för hållbarhetsfrågor. Hon har tidigare också varit affärsområdeschef i SCA-koncernen.

 (TT)