Ingen EU-gräns för fri roaming

EU kommer inte att införa någon gräns för den fria så kallade roamingen. Det meddelar EU-kommissionen inför slopandet av roamingavgifterna nästa sommar.

Roaming, vidarekoppling av en mobiltelefon mellan olika operatörers nät, blir gratis i EU från och med den 15 juni 2017.

Enligt ett tidigare EU-förslag skulle dock den fria roamingen begränsas till 90 dygn per år. Syftet var att förhindra missbruk, till exempel att folk köper ett sim-kort i länder där det är billigare och sedan använder det i hemlandet.

Men efter skarp kritik, bland annat från EU-parlamentet, drogs förslaget tillbaka för ett par veckor sedan. Och nu meddelar Andrus Ansip och Günther Oettinger, kommissionärer för den digitala marknaden respektive den digitala ekonomin, att det inte blir någon begränsning, varken när det gäller antalet dagar eller mängden datatrafik.

I ett pressmeddelande skriver dock EU-kommissionen att det nya regelförslaget innebär en "solid säkerhetsmekanism" som låter teleoperatörerna gripa in mot misstänkt missbruk av den fria roamingen.

Operatörerna ska bland annat tillåtas att kontrollera kundernas användningsmönster. De ska också få möjlighet att utkräva tilläggsavgifter vid missbruk.

(TT)