ABB E-mobility får ny ordförande

Foto: ABB

Michael Halbherr utsedd till ordförande för ABB E-mobility. Michael Halbherr, som är schweizisk medborgare, började sin karriär på Boston Consulting Group. Han har varit vd för gate5, en pionjär inom mobila kartor och navigering, som förvärvades av Nokia. Han blev då en del av Nokias ledningsgrupp och drev deras affärsenhet Services.

Därefter var han vd på HERE Technologies, som senare såldes till ett konsortium av tyska fordonsföretag för att utgöra grunden till revolutionen för autonom körning. Han är för närvarande grundare, investerare och styrelseledamot i flera nystartade teknologiföretag, samt styrelseledamot i Vontobel Holding och Zurich Insurance Group of Switzerland.

Michael har en doktorsexamen i elektroteknik från Swiss Federal Institute of Technology i Zürich i Schweiz, och var postdoktor vid MIT Computer and Artificial Intelligence Laboratory i USA, där han arbetade med superdatorteknologier.

– Vi glada över att Michael som en erkänd auktoritet inom mobilteknik- och fordonsindustrin ansluter sig till den spännande e-mobilitetshistoria vi håller på att skapa, säger ABBs vd Björn Rosengren.

– Vi är också glada över att få en ny styrelse på plats för att leda divisionen i andan av ett flexibelt och snabbrörligt oberoende bolag.

– Jag ser fram emot att arbeta nära vd Frank Mühlon och hans team för att driva framtida tillväxt i linje med trenderna för hållbar mobilitet och digitalisering, säger Halbherr. 

Styrelsen för ABB E-mobility kommer att innefatta Halbherr och tre andra oberoende ledamöter som kommer att väljas i sinom tid. Vidare kommer moderbolaget ABB att representeras av tre ledamöter: Tarak Mehta, affärsområdeschef för Electrification, Carolina Granat, personaldirektör, och Andreas Wenzel, Head of Strategy and M&A.