Ericsson stänger tillverkning i Sverige

Foto: Holger Ellgaard

Ericsson planerar att stänga all tillverkning i Sverige, ett beslut som skulle innebära att 3 000 anställda mister jobbet, erfar Svenska Dagbladet.

Tidningen har tagit del av ett internt dokument med en besparingsplan för ett av Ericssons största affärsområden, Nätverksprodukter. Besparingarna skulle innebära nedläggning av den sista tillverkningen Ericssons har i Sverige, på orterna Borås och Kumla.

Ericssons ledning skriver i rapporten: "Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin."

Totalt har Ericsson runt 15 000 anställda i Sverige.

Enligt SvD ligger processen med varsel hos koncernledningen och förhandlingar med facket pågår sedan någon vecka.

-Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige, säger en källa centralt placerad i förhandlingarna till tidningen.

Ericsson har en turbulent tid bakom sig. Efter avslöjanden i våras om vidlyftiga bonusar och uppblåsta siffror i redovisningen, och ovanpå det en dålig aktieutveckling, fick vd Hans Vestberg sparken i somras.

Nyligen skrev SvD att storägarna i Ericsson vill ha bort styrelsens ordförande Leif Johansson och letar efter en efterträdare.

TT har sökt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) för en kommentar. Hans pressekreterare meddelar att Damberg inte vill kommentera saken förrän bolaget har uttalat sig.

(TT)