Airtours: ”Stor skillnad mellan flygavgångarnas Co2-utsläpp”

Foto: Airtours

I dag flyger svenskarna betydligt oftare och flygbiljetter går ofta att fynda till rabatterade priser. Men många kanske inte tänker på att koldioxidutsläppen kan skilja sig avsevärt beroende på vilken avgång man väljer. Det hävdar researrangören Airtours som har gjort en sammanställning som visar att koldioxidutsläppen kan skilja sig markant på svenskarnas populäraste destinationer under Kristi Himmelsfärd.

En analys av researrangören Airtours visar att utsläppen under en flygresa till London under Kristi Himmelsfärd kan skilja sig upp till 71 procent beroende på vilken avgång du väljer. Väljer du att resa till New York kan utsläppen på olika avgångar skilja så mycket som 50 procent.

– Miljömedvetna resenärer har i dag större möjlighet att göra smarta val. Det är enkelt att göra egen research för att se vilken avgång som är miljövänligare än en annan, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

I takt med att ekoturismen växer satsar många destinationer även på miljövänliga stadskärnor, byggnader och hus, grönområden, transportalternativ och minskad vattenförbrukning.

– Vill du göra din resa klimatsmart bör du satsa på avgångar med nya flygplan och non-stopflygningar. Dessa alternativ drar betydligt mindre bränsle än flygningar med ett eller flera stopp. Ta tåget till och från flygplatsen, försök följa hotellets miljöanvisningar och gå eller cykla när det är möjligt för att ta dig runt på resmålet, säger Stefan Chatzopoulos.