Volvo Cars lanserar ny investeringsfond

—Vi strävar efter att investera i företag som kan ge oss strategisk tillgång till ny teknik, kapacitet och talang, säger Zaki Fasihuddin, VD för Volvo Cars Teknikfond. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars har lanserat en ny investeringsfond som ska investera i nystartade teknikföretag med stor potential världen över. Syftet med Volvo Cars Teknikfond är att investera i strategiska tekniktrender som transformerar industrin, t.ex. artificiell intelligens, elektrifiering, autonom körning och digitala mobilitetstjänster.

Den första strategiska investeringen som en del av teknikfonden är en Seed Round-investering i ett teknikföretag baserat i Kalifornien som utvecklar avancerade sensorer, vilket understryker Volvo Cars växande närvaro i tekniknavet i Silicon Valley.

Företagen kommer att dra nytta av Volvo Cars Teknikfonds engagemang på flera olika sätt. Förutom att associeras med en av världens ledande biltillverkare kan nystartade företag få möjlighet att validera sina tekniker och snabba upp takten för att uppnå produkt-/marknadsmatchning.

Dessutom kan nystartade företag få möjlighet att dra nytta av Volvo Cars unika tillgång till den kinesiska bilmarknaden, företagets viktigaste, liksom potentiell tillgång till Volvo Cars globala nätverk av fordons- och teknikpartners.

Zaki Fasihuddin, för närvarande vice VD för strategiska partnerskap vid Volvo Cars teknikcenter i Silicon Valley, har utsetts till VD för Volvo Cars Teknikfond.

—Vi strävar efter att investera i företag som kan ge oss strategisk tillgång till ny teknik, kapacitet och talang, säger Zaki Fasihuddin. Genom att stödja lovande unga företag som går i bräschen för den tekniska utvecklingen och förse dem med både kapital och strategiskt värde vill vi stärka vår ledande roll i den tekniska omvandlingen av branschen.

— Vi har ett nära samarbete med företag som arbetar med lovande tekniker, och när vi ser värdeskapande potential för oss som användare kan vi nu även investera för att påskynda satsningen, säger Mats Moberg, styrelseledamot för teknikfonden och vice VD för R&D på Volvo Cars.

Lanseringen av Volvo Cars Teknikfond är en del av en fortsatt satsning på innovation av Volvo Cars och den påskyndar företagets digitala omvandling. Förra året etablerade Volvo Cars en digital organisation i Silicon Valley, vilket ger en extra tyngdpunkt för företagets utveckling av teknik och tjänster.

Hösten 2017 förvärvade Volvo Cars även tillgångarna och nyckelpersoner i Luxe, en förstklassig USA-baserad parkerings- och concierge-tjänst. Förvärvet innebar att Volvo Cars utveckling av digitala tjänster tillfördes viktiga resurser och kompetens.