Godsvolymerna ökar i Gävle Hamn

Gävle Hamn. Foto: Dieter Stöpfgeshoff

2017 har karakteriserats av stor ökning av godsvolymer i Gävle Hamn.  Den totala godsomsättningen för året var nästan 5,7 miljoner ton, vilket är en ökning på drygt 17 procent jämfört med föregående år. "Godsvolymernas ökning har bland annat att göra med den rekordstora ökningen av volymer på containerterminalen, vilket är en ökning på 25 procent jämfört med 2016", skriver hamnen i ett pressmeddelande. 

-Trots något färre fartygsanlöp i år så ser vi denna kraftiga ökning i godsvolym, och det beror främst på att större fartyg har lastats och lossats mer effektivt. Utöver den ökade godsvolymen så är detta något vi välkomnar ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Daniel Karlsson, Infrastrukturchef, Gävle Hamn AB.

Gävle Hamn AB tar i år, tillsammans med terminaloperatören Yilport Gävle, första spadtaget mot att dubbla containerhamnens kapacitet, för att möta den efterfrågan och det behov som finns. Den nya containerhamnen beräknas stå färdig slutet av 2019.

På olika sätt satsar Gävle Hamn AB, för att gå mot en alltmer hållbar hamn. En prissättning som premierar fartyg med bra miljöprestanda har funnits sedan många år. Från 1 januari 2017 har en ny form av miljödifferentierad hamntaxa implementerats, som tar hänsyn till fler parametrar, ger större rabatter för miljövänliga fartyg och därmed ytterligare premierar fartyg med hög miljöprestanda. Under året har allt fler fartyg rapporterat att de följer miljökraven för att erhålla rabatterna, med en toppnotering på 15% av anlöpen i november.

-Fler exempel på positiva siffror är att järnvägstrafiken ökat med 20%. Alltigenom ett positivt år för 2017, säger Fredrik Svanbom, vd Gävle Hamn.