Unik soldriven tankstation för vätgas byggs i Mariestad

Foto: Powercell

Nu har Mariestads kommun presenterat sina planer på att bygga världens första soldrivna tankstation för vätgas. Det blir bränslecellssystem från Powercell Sweden AB som kommer att generera den el som ska driva stationen.

I januari 2017 invigde Mariestads kommun en tankstation för vätgas och nu har det tecknats avtal för att bygga ett innovativt system för lokal soldriven produktion av vätgas. Det blir PowerCells bränslecellssystem som kommer att generera el av vätgasen som gör stationen självförsörjande på energi.
- Det är bråttom att fasa ut fossila bränslen och minska utsläppen av koldioxid. Lösningen är att använda ny teknik och förnybar energi i så hög grad som möjligt. Mariestads kommuns satsning är ett viktigt steg för denna utveckling, säger Andreas Bodén som är försäljningschef på PowerCell.

Mariestads kommun etablerar nu en komplett systempark där el från solenergi används för att producera vätgas. Vätgasen lagras och kan därefter genom två stycken PowerCell PS-5 bränslecellssystem om vardera 5 kW generera el- och värme för att driva tankstationen.
Projektet utförs i samarbete med Nilsson Energy AB som installerar bränslecellssystemet. Hans-Olof Nilsson som är grundare av företaget, har sedan länge använt sig av PowerCells bränslecellsteknik och har mycket goda erfarenhet av PowerCell PS-5 från sitt eget hus.