Över 70 procent har nu 100 Mbit/s

Foto: sxc.hu

Post- och Telestyrelsens (PTS) bredbandskartläggning visar att tillgången till 100 Mbit/s ökar med 5 procent till 71 procent av befolkningen.

– På bara ett år har ytterligare en halv miljon människor i Sverige fått tillgång till fiber. Det är en hög utbyggnadstakt men vi måste upprätthålla den här takten och lite till för att nå målen i den nyligen fastställda bredbandsstrategin. Det är glädjande att se att Västerbottens och Gotlands län ligger i topp tillsammans med Stockholm, det är ett kvitto på vilka möjligheter ett starkt lokalt och regionalt engagemang skapar, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

Fakta Bredbandskartan:
Bredbandskartan är uppdaterad med data från 2016 års Bredbandskartläggning. Nästa uppdatering med data från 2017 är planerad till mars 2018. Bredbandskartläggningen genomförs under oktober varje år och publiceras i mars. I Bredbandskartan visas tillgången till bredband där folk bor och arbetar. Du kan också hitta bredbandsstrategier och bredbandsprojekt i län och kommuner. Det finns även två kartor som hjälper dig att hitta nätägare och internetleverantörer i närheten av en viss plats.

Bredbandskartan innehåller sex olika kartor som visar:
* tillgången till bredband i Sverige (teknik och hastighet)
* nätägare och internetleverantörer i närheten av en viss plats
* tillgången till snabbt bredband i områden där stödmedel ska sökas
* vilka län och kommuner som har en bredbandsstrategi
* Dataunderlaget i bredbandskartan kommer huvudsakligen från PTS årliga bredbandskartläggning och nytt data publiceras varje år på våren när kartläggningen är klar.
* Kartan visar enbart fast bredband. Med fast bredband menas bredband till en fast plats, trådlösa tekniker kan inkluderas i fast bredband, dock innefattas då inte någon form av mobilitet. Du kan alltså inte hitta information om mobilnätens yttäckning.

Informationen i kartan ska underlätta för kommuner, län, byalag och privatpersoner att komma igång med bredbandsutbyggnad. På så sätt bidrar PTS till regeringens bredbandsmål att minst 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till uppkopplingar på minst 100 Mbit/s år 2020.
Källa: PTS