Inleder 5G-pilot i Danmark

Telenorkoncernen inleder ett pilotprojekt för 5G i Danmark. Arkivbild

Telenorkoncernen inleder ett pilotprojekt för 5G i Danmark tillsammans med Nokia. Syftet är att testa Nokias molnbaserade kommunikationslösningar och utforska möjligheterna med 5G-teknik. Telenor genomför nu tre omfattande 5G-piloter i Skandinavien.

Syftet med piloten är att testa Nokias molnbaserade kommunikationslösningar i mobilnätet, de senaste roboticstjänsterna, Fixed Wireless Access och de funktionella och kommersiella möjligheterna med 5G-teknik. Piloten är den tredje som inleds på kort tid och Telenor stärker nu sin position som den telekomoperatör som driver på 5G-utvecklingen i Skandinavien. Testerna inleds under Q2 2019.

Som en del av den pågående moderniseringen av det Skandinaviska mobilnätet valde Telekonkoncernen nyligen Nokia för att leverera molnlösningar i Norge, Sverige och Danmark. Att testa denna skalbara teknik blir en viktig del av piloten när man nu förbereder inför den kommande 5G-utrullningen. Ett arbete som i Sverige inleds under 2019.

– Våra kunder efterfrågar en pålitlig och säker uppkoppling med hög prestanda. Det är viktigt att Telenor utvärderar olika typer av tekniker, både funktionella och kommersiella 5G-lösning med våra leverantörer och vi är glada över att tillsammans med Nokia testa ny teknik i Danmark och runt om i Skandinavien, säger Ruza Sabanovic, Telenor Group Chief Technology Officer.

I Sverige inleds utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2019. Mobilnätet kommer att byggas ut med över 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige. Utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter och under året kommer en detaljplan för varje län och kommun i Sverige presenteras. Utbyggnaden genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

– Det är glädjande att vi har tagit en position som tydliga pionjärer för 5G i Skandinavien. Med den nya molnlösningen kan vi testa och utvärdera olika 5G-tekniker i praktiken, som exempelvis Fixed Wireless Access  som tillsammans med 5G kommer att skapa förutsättningar för snabb uppkoppling i de fall där det inte går att gräva fiber hela vägen fram till huset, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor.