Cyberattacker ökar med 146 procent

Utbildnings- och forskningssektorn utsatta för cyberattacker 2021. Arkivbild

Check Point Research, CPR, släpper nu sin årliga säkerhetsrapport som beskriver utvecklingen av cyberhot och cyberkriminellas metoder under 2021. Totalt sett utsattes verksamheter för 50 procent fler cyberattacker per vecka jämfört med 2020. Mjukvaruleverantörer upplevde den största årliga ökningen, då attackerna mot dem ökade med 146 procent.

Några av de viktigaste säkerhetshändelserna från förra året är återkomsten av Emotet, sprickor i ransomware-ekosystemet och sårbarheter i molntjänster. CPR betonar behovet av en enhetlig säkerhet efter sårbarheterna i Log4J under december och efter arresteringarna av aktörerna bakom REvil.

Utbildnings- och forskningssektorn var den mest utsatta branschen med i genomsnitt 1 605 attacker per vecka, vilket innebär en ökning på 75 procent jämfört med 2020. Botnät var den ledande attackmetoden över hela världen, följt av så kallade infostealers och utvinnare av kryptovalutor. Cyberattackerna mot de 16 största branscherna ökade med i genomsnitt 55 procent.

– Den stora ökningen av cyberattacker är oroväckande, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software Technologies. Samtidigt är det lovande att mer proaktiva och offensiva operationer mot ransomware-aktörer har gett resultat. Arresteringarna av aktörerna bakom REvil är också historiska eftersom det är första gången ryska och amerikanska myndigheter samarbetar för att hantera ransomware.