Ratos miljardförvärvar inom infrastruktur

Presis Infra arbetar med underhåll av transportinfrastruktur. Arkivbild

Ratos har tecknat avtal om att förvärva 75 procent av aktierna i Presis Infra, en ledande norsk underhållskoncern inom samhällskritisk transportinfrastruktur. Genom förvärvet etablerar Ratos en plattform inom en växande och stabil marknad som man sedan en tid sökt exponering mot. Under de senaste tolv månaderna per september 2021 omsatte Presis Infra 1 696 miljoner norska kronor med en EBITA på 238miljoner norska kronor. Köpeskillingen på skuldfri basis för 100 procent av bolaget uppgår till 2,6 miljarder norska kronor.

– Service och underhåll av samhällskritisk infrastruktur är en attraktiv och växande nisch som Ratos sedan en tid sökt exponering mot. Presis Infra har utmärkta förutsättningar för fortsatt organisk samt förvärvsdriven expansion inom nuvarande och nya angränsande infrastruktursegment och till nya geografiska marknader, säger Christian Johansson Gebauer, President Business Area Construction & Services på Ratos.

Presis Infra har marknadsledande marginaler, växer snabbt och är idag näst störst på den norska marknaden för tjänster inom transportinfrastruktur som väg- och tunnelunderhåll, drift och underhåll av färjekajer och bergssäkring. Bolaget har 14 procent EBITA-marginal och har uppvisat 12 procentig årlig organisk tillväxt sedan 2018.

– Med förvärvet av Presis Infra har Ratos säkrat ett majoritetsägande i Nordens mest lönsamma aktör inom underhåll av transportinfrastruktur. Vi är imponerade av Presis Infras kultur, operationella effektivitet, kundfokus och decentraliserade bolagsstyrning som ligger till grund för bolagets branschledande lönsamhet. Att nuvarande huvudägaren KB Gruppen väljer att återinvestera med ett ägande på 25% är mycket positivt och vi ser fram emot ett gott samarbete, fortsätter Christian Johansson Gebauer.

– Presis Infra har etablerat en stark position med klart ledande lönsamhet på den norska marknaden. Med Ratos som ny huvudägare kan vi ta nästa steg i vår tillväxtresa och vi ser stora möjligheter att ta vår affärsmodell till nya geografier och segment, till exempel den svenska marknaden för vägunderhåll som liknar den i Norge, säger Eivind Iden, vd på Presis Infra.