Norconsult Astando landar stort vägförvaltningsavtal i Norge

Jenny Moche, VD Norconsult Astando. Foto: Sonja Sandström

Norconsult Astando har vunnit sitt största kontrakt någonsin som kommer att säkerställa ett effektivt vägunderhåll av länsvägar för tio Fylkeskommuner i Norge.

I juni 2020 tillkännagav tio norska Fylkeskommuner med Viken i bräschen att Astando tillsammans med sin norska ägare Norconsult Informationsystemer vunnit anbudsförfarandet för ett nytt vägförvaltningssystem.

– Vi är otroligt stolta över att Fylkeskommunerna valde oss och en lösning som baseras på ISY Road och ISY Case. Vi vill vidareutveckla produkterna så att Fylkeskommunerna alltid har ett modernt och användarvänligt system som löser de komplexa uppgifter det handlar om, säger Magnus Jernberg, marknadschef på Norconsult Astando.

Systemet ska effektivisera väg- och anläggningsunderhåll genom att underlätta arbetet med planering, genomförande och kontroll av driftrelaterad verksamhet, för drift och underhåll av broar, tunnlar och vägar.

– Vi i Fylkeskommunerna ville ha en digital lösning som kunde bidra till att driften och underhållet av vårt stora vägnät kan planeras och hanteras på ett mer modernt och effektivt sätt än tidigare. Norconsult Astando valdes eftersom de representerar både något bekant och något nytt. De bygger på lösningar vi känner till och de har erfarenhet och expertis från den norska vägindustrin samtidigt som de tar in nya och framtidsinriktade lösningar i projektet, säger Ann-Kristin Rehder, konsult inom transport i Inlandets Fylkeskommun.

Det finns en enorm eftersläpning av vägunderhåll i Norge, och stora investeringar går till spillo på grund av bristande underhåll. Detta är uppenbart i RIE: s State of the Nation 2021.