ABB och Amazon Web optimerar användningen av elfordon

ABB rullar ut ny laddinfrastruktur under andra halvåret 2021. Arkivbild

ABB och Amazon Web Services, AWS, ett Amazon-företag, har tillkännagett ett samarbete om att tillsammans utveckla en molnbaserad digital lösning för hantering i realtid av elfordon. Lösningen kommer att optimera en effektiv användning av elfordon och snabba på elektrifieringen av transportfordon samt hjälpa fordonsansvariga världen över att upprätthålla 100 procent kontinuitet i verksamheten vid övergången till att köra helt på el. Samarbetet kommer att kombinera ABB:s omfattande erfarenhet inom energihantering, laddteknik och e-mobilitetslösningar med AWS portfölj avmolnteknik och programvaruexpertis. 

Den nya plattformen, som planeras att rullas ut under andra halvåret 2021, erbjuder en skräddarsydd användarupplevelse i en singelvyplattform. Elfordonshanteringen blir effektivare ända från laddstället till statuspanelen för fordonsflottan med maximal tillförlitlighet.

Frank Muehlon, chef för ABB:s division inom e-mobilitet, kommenterar: ”ABB och AWS delar en liknande vision kring potentialen för hur e-mobilitet kommer att omvandla samhället. Vår sammantagna expertis stöttar det gemensamma målet att förenkla hanteringen av elfordonsflottan och göra den mer tillgänglig. Den nya lösningen kommer att revolutionera e-mobiliteten i världen, integrera hårdvara och programvara för elfordon till ett enda ekosystem för ett ge en smidig användarupplevelse. Vi är säkra på att vi genom att arbeta tillsammans kan driva på användningen av elfordonsflottor genom att ge fordonsansvariga tryggheten för att våga ta steget.”

Idag väljer flertalet fordonsansvariga programvara för laddningsadministration från tredje part som erbjuder begränsad funktionalitet och möjlighet att göra anpassningar baserat på elbilsmodellerna och bredden på laddinfrastrukturen. Dessutom ökar utvecklingshastigheten inom olika laddtekniker och de resulterande anpassningskraven kan bli kostsamma och kräva stora resurser. Därför är fordonsansvariga ute efter skalbara, säkra och avancerade programvarulösningar som är enkla att skräddarsy tillsammans med lätthanterad laddningshårdvara som gör det möjligt att bara plugga in och köra. 

För att driva elfordonsutvecklingen framåt har ABB tagit fram en pureplay-satsning i Berlin som kommer att utveckla skräddarsydd, skalbar och kostnadseffektiv teknik för fordonsansvariga som kan användas av alla fordonstillverkare. Tillsammans med AWS kommer den nya satsningen att utforma en lösning för hantering av fordonsflottan så att den blir kompatibel och fungerar med alla olika fordonstyper och laddinfrastrukturer. Med hjälp av maskininlärning och analyser kommer lösningen att innehålla en övertygande uppsättning funktioner, inklusive laddningsplanering och övervakning i realtid med insikter och åtgärder för fordonshälsa och service tillsammans med optimering av elfordonsrutter baserat på tid på dygnet, väder och förarmönster.