Svensk fiberutveckling ledande i Norden

Fibertäckningen i Sverige är 88 procent. Arkivbild

Att det bredbandsmål svenska regeringen haft fallit väl ut är det inget tvivel om. I sammanställningen av 2018 års statistik från de nordiska och baltiska länderna framgår det att Sverige ligger i framkant. Fibertäckningen är på 88 procent vilket är ett rejält försprång och närmast efter ligger Litauen på77 procent.

Även när det kommer till hastighet är Svea rike i topp. Per capita ligger andelen som har minst 100 Mbit/s på 0,29 abonnemang. På andra plats kommer Island med sina 0,24 abonnemang per capita.

När det kommer till mobildataanvändning hamnar dock Sverige efter, genomsnittet ligger på 8,9 GB per månad och abonnemang. I Finland är mosvarande siffra 30,7 Gbyte.

– En förklaring till att dataanvändningen i mobilnät halkat efter i Sverige kan vara att vi har väl utbyggda fasta bredbandsnät som kan ta hand om datatrafiken från våra telefoner via wifi-nät. I Finland har konsumenterna dessutom kunnat teckna abonnemang utan datatak under en längre tid än i Sverige, vilket kan ha bidragit till de stora datavolymerna där, säger Andreas Wigren, marknadsanalytiker på PTS.

Svenskarna tycks mest intresserade av att prata i telefon bland de jämförda länderna. Vi pratar i genomsnitt 282 minuter per capita och månad via mobilnäten och 47 minuter per capita och månad i fasta nät. Lettiska mobilanvändare pratar lika mycket som de svenska, följt av de litauiska användarna med 254 minuter, medan islänningarna är störst användare av fast telefoni med 52 minuter per capita och månad.

Källa: PTS / telekomidag.se