Nya Storbron i Sundsvall byggs av Peab

Kontraktssumman för nya Storbro uppgår till 106 miljoner kronor. &Rundquist är arkitekter bakom bron, Foto: &Rundquist

Under de närmaste två åren ska Peab bygga en ny modern Storbro över Selångersån. Beställare är Sundsvalls kommun och kontraktssumman uppgår till 106 miljoner kronor. Dagens Storbro är 83 år gammal, en ansenlig ålder och på grund av dålig bärighet behöver den ersättas. Den nya bron får en 18 meters spännvidd och kommer att ha tre körfält samt två gång- och cykelbanor.

  Ända sedan 1936 har Storbron varit en central del av Sundsvall och att nu få vara delaktig i att bygga en helt ny Storbro känns självklart mycket bra. Jag ser fram emot att den nya bron står här minst lika länge som den tidigare bron gjort, säger Jörgen Eriksson, regionchef Peab.

I projektet ingår det även att bygga en ny kaj och kajstråk längs med Selångersån samt mark- och gatuarbeten i anslutning till bron.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i september 2019 och beräknas vara klar i oktober 2021. Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2019.

När den nya Storbron byggs förbättras den på flera punkter. I och med att den byggs med två breda gång- och cykelbanor på vardera sida av bron så ökar framkomligheten för både gående och cyklister. Den nya bron får också en fri höjd på 4,60 meter, vilket gör att framkomligheten under bron förbättras för både kollektivtrafik och varutransporter. Den fria höjden innebär att Ågatan får en bra funktion med anslutning till Storgatan.

  Vi bygger en nyare, modernare och tryggare bro där vi samtidigt ökar rymligheten och kontakten med vattnet. Vi öppnar också upp Selångersån i och med att vi breddar ån för att minska risken för skador vid höga vattenflöden, säger Stefan Näslund, sektionschef, gatuavdelningen Sundsvalls kommun.

Kajerna mellan Storbron och IBM-huset, på både norra och södra sidan av Selångersån, kommer att rustas upp för att säkerställa den långsiktiga bärigheten. De kommer även att anpassas efter den nya utformningen av området, så som redan gjorts nedströms Storbron.