Peab bygger ny förbränningsanläggning i Norge

Kontraktssumman för förbränningsanläggningen uppgår till 118 miljoner norska kronor. Foto: Peab

Peab har fått uppdraget att bygga en ny förbränningsanläggning i norska Finnsnes. Beställare är Senja Avfall och kontraktssumman uppgår till 118 miljoner norska kronor.

Den nya förbränningsanläggningen byggs i anslutning till befintliga anläggningar, som kommer att vara i drift under hela byggtiden. Den kommer att byggas i betong och innehålla en administrationsflygel i sex våningar, en avfallshall och en processhall.

Senja Avfall kommer att använda den nya anläggningen till att producera närproducerad energi i form av värme- och elkraft. Allt brännbart avfall ska hanteras lokalt, utan att transporteras längre sträckor.

– Vi är stolta över att kunna bidra till en effektivare energiproduktion och att Senja Avfall nu tar en än mer aktiv roll i den gröna omställningen. För oss som lokal samhällsbyggare är det intressant att jobba med ett industriprojekt av den här storleken. Vi ser fram emot att hitta bra, hållbara lösningar tillsammans med kunden som ger miljöfördelar till Nordnorge, säger Gro Skaar Knutsen, regionchef på Peab i Norge.

– Den nya förbränningsanläggningen kommer att möta det framtida behovet av lokal uppvärmningsenergi. Den kommer också att producera betydligt mer energi i form av el än vad vi levererar i dag, och samtidigt spara elkraft och minska fossil energi, säger Tor-Helge Sørensen, vd på Senja Avfall.

Byggstart sker i november 2022 och projektet ska vara klart i maj 2024.