El-vägnätet byggs ut

Det pågår många försök med el-vägar. Foto: Volvo

Både regeringen och Liberalerna vill satsa stort på elvägar. Volvo och Scania kan bli vinnare på satsningen, hoppas infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Det rapporterar SvD.

– Även om vi investerar mycket i järnväg och sjöfart kommer vi att ha stora transportvolymer på våra vägar även framöver. Då måste de vara fossilfria och därmed kan elvägar vara en viktig del när vi moderniserar infrastrukturen, säger Tomas Eneroth.

Just nu pågår flera försök med el-vägar.. På en två kilometer lång sträcka utanför Sandviken tar lastbilarna ned el med hjälp av strömavtagare. I Rosersberg tar lastbilar upp el upp från en två kilometer lång skena nedsänkt i vägen. I Lund blir det två typer av tester på en kilometer väg, med en nedsänkt skena och med en skena i en upphöjning på vägen. Mellan Visby och Visby flygplats ska en lastbil och en buss laddas med induktiv teknik.

Dessutom ska en pilotanläggning byggas som täcker 20-30 kilometer. Valet står mellan Hallsberg-Örebro och nya hamnen i Norvik/Nynäshamn till distributionscentralerna i Årsta.

Källa: SvD