Fyrspårets bro tar tåget till Nattavaara

Bron är cirka 60 meter lång och väger drygt 200 ton. Foto: Trafikverket

Inom kort lyfts Fyrspårets tillfälliga bro vid Vragerup i Hjärup, i Skånska Staffanstorps kommun. Därefter väntar en lång tågresa till dess nästa destination som är vid Råneälv, Nattavaara by i Gällivare kommun.

Trafikverkets beredskapsbroar är konstruerade för att snabbt kunna monteras och tas i drift vid omledningar eller broreparationer i hela Sverige. Den tillfälliga bron för Vragerupsvägen är ett exempel på detta och hanteras av avdelningen Fordonsresurser inom Trafikverket.

Vanligtvis demonteras och lagras beredskapsbroar för att vänta på nästa uppdrag. Men för Vragerupsbron är destinationen efter lyftet redan bestämd. Efter att bron har demonterats, kommer delarna att transporteras till Malmö där de lastas på ett tåg som tar dem till Nattavaara. Där kommer bron att ingå i omledningen av väg 818 och den nya bron över Råneälven.

För att utföra lyftet har ett bolag påbörjat etableringen vid bron, och en stor mobil lyftkran monteras dagarna innan lyftet. Arbetet är detaljplanerat med fokus på säkerhet, men väderförhållanden kan påverka tidplanen.

Efter det stora lyftet kommer bron att demonteras och området återställas. Brofundamenten i betong ska rivas, och ett omfattande mark- och ledningsarbete kommer att påbörjas norr om bron. Den nya Vragerupsbron förväntas öppnas senare under hösten, efter att markarbetena är klara och den nya Vragerupsvägen är ansluten.

b
Lyftet kan av säkerhetsskäl bara utföras när trafiken är avstängd på järnvägen. Foto: Trafikverket

Källa: Trafikverket