Ny Sifo-undersökning: elbilsladdningen är för dyr

Foto: chuttersnap/unsplash

Trots de höga elpriserna använder bara tre av tio elbilsägare smartladdning som laddar bilen när elpriset är som lägst. De flesta saknar också ett timprisavtal för att betala lägst pris. Det visar en ny Sifo-undersökning som laddboxföretaget Zaptec har låtit göra.

Elpriserna har varit uppe på historiskt höga nivåer de senaste månaderna och nyligen fick många svenskar elstöd utbetalt av regeringen. Men elpriserna varierar för varje timme under hela dygnet och med en funktion som smartladdning kan elbilsägare sänka sina kostnader för laddningen.

Enligt en Sifo-undersökning som Zaptec har genomfört bland personer med elfordon eller laddhybrid är det få som utnyttjar den här funktionen: endast tre av tio (31 procent) använder smartladdning. 59 procent uppger att de inte använder smartladdning alls och av dessa har 27 procent en laddbox som saknar den funktionen.

– Det finns flera saker en elbilsägare kan göra för att komma åt det lägre elpriset. Till att börja med kan man köpa en laddbox med smartladdning som ser till att bilen automatiskt laddas under den tid då elpriset är som lägst. I dagsläget betalar många svenskar för mycket för sin laddning, säger Axel Philipson, vd på Zaptec Sverige.

Förutom smartladdning kan ett timprisavtal, som går att teckna hos de flesta elbolag, minska kostnaderna ännu mer. Ett timprisavtal innebär nämligen att man betalar för det elpris som råder när elen används och enligt en uträkning gjord av elbolaget Greenely går det att sänka kostnaden för elbilsladdning med uppemot 50 procent med ett timprisavtal. Men 62 procent av de som laddar bilen med smartladdning har inget timprisavtal och går därmed miste om det lägsta elpriset.

– Viljan bland befolkningen att dra ned på utgifterna för laddningen finns, men en hel del medvetna val har inte gjorts än. Till exempel använder fortfarande 16 procent stickkontakt – det går att spara mycket pengar på att byta från stickkontakt till en laddbox med högre säkerhet och smarta funktioner, säger Axel Philipson.

Fakta om elpriserna
Spotpriset på el är det pris som elbolag betalar för elen på elbörsen. Det är olika alla timmar på dygnet och styrs efter hur mycket el som produceras i relation till hur mycket som efterfrågas. Därför är det exempelvis dyrare med el på kvällen när folk är hemma och lagar middag medan det är billigare på natten när de flesta sover.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 1-8 februari 2023. Totalt intervjuades 1 052 personer i åldern 18-79 år med elfordon i hushållet (endast elbil eller laddhybrid). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.