Från historisk bergbrytning till modern bergbultning. Bergsprängardagarna 2023 hade allt. Konferensen sparkar i gång med att sprängtutan ger ut ett par korta signaler. Det är Claes Lindström, utbildare på Bergutbildarna, som hälsar alla välkomna och varnar deltagarna att ”tänt var det här och nu kör vi”!
AV JASMINE DIRING | FOTO: NASEEM QURAISHI-LARSSON
Nytt för i år var att en app används för att se program, information om föreläsare och besökare. Claes och Tommy Brotte från Interaktiva möten är radarparet för i år som ställer frågor till publiken mellan föredragen. Inledande talare är Åke Mossberg från Fotocentralen. Åke berättar om hur bergbrytning i Sverige startat och utvecklats genom åren. Sofia Vassback från Canea följde upp med ett föredrag om hållbarhet.
Eftermiddagen startades av Eva Rönnberg, VD på Geoveta, som talade om hur sulfidberg och kväverester kan leda till en livsfarlig kombination och hur detta kan undvikas. Jeanette Berggren följde sedan upp med hur LKABs verksamhet utvecklats genom åren. Carl Lind från Tilia Consult talade om begreppen risk, riskbedömning och -analys. Arne Carlsson från Trafikverket byggde vidare med en beställares syn på omgivningspåverkan. Åsa Boström och Peder Hansson berättade om NCCs krossverksamhet där mängder dolor upptäckts, ibland på ett olyckligt sätt, och Jan Johansson (BEF), Magnus Wollsen (JKN advokat), Martin Bondesson (IF) och Claes (Bergutbildarna) knöt ihop dagen i en paneldiskussion angående eftersyn av salva.
Dag två startar med filmer av sprängsalvor och följs av information om hur borr- och sprängkort kommer att se ut i framtiden, berättat av Jan (BEF) och Claes (Bergutbildarna) samt Per Vedin från Svenska Bergteknikföreningen. Under dagen berättar även Erik Storvall och Magnus Eriksson från Trafikverket om framstegen på Norrbotniabanan respektive Västlänken.
Fabian Brännström från FORCIT Explosives berättar om att väteperoxid kan bli en komponent i framtidens sprängämne följs av Victor Vidlund och Bo-Göran Johansson som berättar om hur elektroniska sprängkapslar kan ge ett bättre resultat.
Andreas Sjöqvist och Olivier Lasmarias (Byrån Berg & Sprängteknik, Klätterteknik AB) berättar om hur de utför släntsyn och bergförstärkning, och hur de hänger från rep när de gör det utan att få svindel. Sista föredraget ges av Peter Bray från Epiroc som berättar hur de utför mekanisk bergbultning på Sofiaprojektet i Stockholm. Claes avslutar sedan konferensen och hälsar alla välkomna till nästa år.